vivre.bg

Артистичното жилище на един бохем в софийския Red Apple

лофт ред епъл 1
Снимки: www.vagabonti.com

Високи тавани, огромни прозорци с невероятна гледка, в една от най-интересните сгради в София. Прибавяме и факта, че собственикът на апартамента може да бъде описан като бохем с приключенски дух, и вече сме наясно, че това няма да бъде едно обикновено жилище.

Този впечатляващ лофт се намира на 12-ия етаж в Red Apple в София, простира се върху 96 кв. м, а по него работи архитект София Петрова от Sof Arch Art.

Сградата в кв. „Иван Вазов“ се отличава с дизайна си, вдъхновен от Сохо, Ню Йорк. От индустриална зона през 60-те години той става квартал на художници, когато пространствата в старите фабрики започват да се превръщат в ателиета на артисти.

Как този стил да бъде продължен и в интериора на лофта? Това се оказва едно от основните предизвикателства. „За да постигна специфичен контраст, комбинирах енергията и топлотата, която излъчват естествените материали като тухлите, дървото и метала, с изчистения и минималистичен съвременен дизайн“, казва София Петрова.

Жилището, разбира се, е трябвало да отговаря и на бохемския и авантюристичен дух на собственика си. Затова целта е била да се постигне едно живо и артистично място, което да приюти и всички предмети, събирани по време на пътуванията на домакина.

лофт ред епъл 4

Високите 6 метра стени в дневната довеждат до идеята за създаването на междинна платформа, която обособява втори етаж в жилището. Пространството е превърнато в зона за релакс, медитация и четене. И освен това предлага най-добрата гледка към града.

лофт ред епъл 6
По време на работата си по апартамента, София Петрова създава и две арт инсталации. Нарича ги „The Secret Garden“ и „Urbanus Folklor“. Въпреки че функцията им е да създадат място за съхранение на различни вещи и дрехи, те се превръщат в уникални акценти на дома.

„Реализацията на този проект за мен беше процес на постоянно преоткриване и преосмисляне на разбиранията ми за естетика и дизайн. И разбира се едно незаменимо преживяване“, казва още тя.

лофт ред епъл 9лофт ред епъл 10лофт ред епъл 2лофт ред епъл 3лофт ред епъл 5  лофт ред епъл 11

лофт ред епъл 14лофт ред епъл 7

лофт ред епъл 8лофт ред епъл 12лофт ред епъл 15лофт ред епъл 16