vivre.bg

Българската колекция мебели в IKEA

ikea мебели България 1

Мебели, произведени и вдъхновени от България, ще се продават в цял свят като част от лимитирана колекция на IKEA. Селекцията носи името VÄSSAD, а продуктите в нея имат суров, автентичен вид, който, според дизайнерите от компанията, е подходящ за всяка обстановка.

Автори на колекцията са дизайнерско дуо Кнут и Мариане Хагберг. Вдъхновението идва при посещението им в България преди две години, когато те придобват впечатление от производствените методи и материали в българските фабрики. Към идеите оттам, шведските дизайнери добавят и щипка вдъхновение от фантастичните продукти на ИКЕА от миналото, включващи някои изключително популярни обекти от 80-те години.
Така за първи път дизайнери на ИКЕА си сътрудничат с български производители за създаването на цяла колекция, разработена директно във фабриките в България.

VASSAD1

„Идеята дойде по време на наше посещение при производителите с цел да се изработят мебели с индустриално усещане и видими сглобки – и които са направени предимно от материалите, които те използват и имат на склад“ – разказват Кнут Хагберг и Мариане Хагберг.

Сурови, автентични. Оригинални и с индустриално усещане. Сред екземплярите от колекцията VÄSSAD могат да се видят стол като от училищната стая или кофа като от парка. „Щайгите“ пък са се преродили в шкаф с чекмеджета, одеялото е топло и изцяло вълнено, като познатото ни родопско.

VASSAD4vassad3 VASSAD2

Серията мебели беше представена на специално събитие в София предни дни. VÄSSAD е първият проект на ИКЕА в България, придобил мащаба на производство за световния пазар на бранда, и ще се предлага в магазините на компанията в цял свят, като лимитираната колекция вече се продава в България.

ikea мебели българия

Снимки: IKEA

>> Към колекцията.

One Comment