vivre.bg

В този 65 кв. м апартамент живеят два мини дома

Споделено място за живеене в Барселона

апартамент на две части_стая 1_5

Да живееш в сърцето на големия град винаги е лукс, който често взема жертва комфорта и уединението на собствения дом. Но можеш ли да делиш апартамент и все пак да имаш самостоятелност?!

Точно такава е била задачата за апартамента Salva46. Неговите 65 кв. м е трябвало да бъдат разделени на две части, предлагащи условия за живеене и работа. Споделена остава само кухнята.

Върху преобразяването на старото жилище в центъра на Барселона работят две фирми – Miel Arquitectos и Studio P10. Самите те обясняват, че това, което е трябвало да направят, е „експеримент за споделено микро място за живеене“.

апартамент на две части__стая 1_2апартамент на две части_стая 1_4апартамент на две части_стая 1_1апартамент на две части_стая 1_5

Всяка една от двете части на апартамента има зона за спане, работа, почивка и хигиена.

Двете стаи се намират в срещуположните краища на жилище и всяка една от тях е добре осветена. „През деня обитателите на апартамента могат да се уединят и да затворят своята част, без да блокират пътя на светлината“, обясняват дизайнерите.“Докато през нощта всеки един може да се изолира, като затвори и плътните плъзгащи врати“. (Всяка една част има две врати – едната затваря само мястото за спане, другата цялата зона. Вижте как на плана на разпределение!)

Помещенията следват различни разпределения, но и в двете има двойно легло, бюро, място за съхранение на вещи и излаз на тераса. Дизайнерите са се възползвали и от височината на таваните. 3.4-те метра позволяват изграждането на мецанини над леглата.

апартамент на две части_спалня 2_5апартамент на две части_стая 2_4апартамент на две части_стая 1_3апартамент на две части_стая 2_1апартамент на две части_стая 2_3апартамент на две части_стая 2_2

Какво се случва в общата зона? Реновираната кухня заема едната част, в другия ъгъл е масата за хранене. Кухненският остров е продължен до тавана с дървени елементи, които образуват лека преграда точно срещу входната врата на апартамента. Старите тухлени стени са само боядисани в бяло.

апартамент на две части_кухня_4апартамент на две части_кухня_1апартамент на две части_вратиапартамент на две части_кухня_3апартамент на две части_кухня_2апартамент на две части_разпределениеапартамент на две части_планапартамент на две части_план_2

Не пропускай да видиш също: Модерно жилище от 55 кв. м с две спални