vivre.bg

Градската „къща на дърветата“ е по-добра от всеки друг блок

блок с дървета 1

Знаете тези симпатични къщи на дървeтата, които хората строят, за да зарадват децата си. Сгушени сред колоните, тези местенца изглеждат толкова приятни за почивка, точно заради уникалната връзка с природата.

Признаваме, че усещането далеч не може да бъде такова, но все пак – блокът, наречен 25 Verde (25 Зелено), носи нещо от тези романтични къщи на дърветата.

Еко постройката е проектирана от италианския архитект Лучано Пия. По нея той работи 5 години.

блок с дървета 2

Блокът се намира в Торино, Италия, включва 5 етажа и 63 апартамента.

Собствениците на жилища в сградата могат не само да се любуват на зеленото място, в което живеят, но и реално да усетят ползите него. А именно: по-чистият въздух и по-малкото градски шум. По терасите на „25 Зелено“ са засадени 150 дървета, които произвеждат над 150 хиляди литра кислород на час (през светлата част на деня) и абсорбират близо 200 хиляди въглероден диоксид на час през нощта, според данните на архитекта.

блок с дървета 3

Разположението и вида на дърветата са подбрани така, че те да могат да виреят добре през всички сезони и дори да спомагат за поддържането на температурата в сградата през летните и студените месеци.

Лучано Пия има богат опит като архитект, работил е по множество проекти. За „25 Зелено“ той казва, че „това е една специална сграда, защото е жива: тя расте, диша, променя се“.

блок с дървета 4 блок с дървета 5 блок с дървета 6 блок с дървета 7 блок с дървета 8

Информация и снимки: all-that-is-interesting.com; designboom.com

блок с дървета 9 блок с дървета 10 блок с дървета 11 блок с дървета 12 блок с дървета 13 блок с дървета 14 блок с дървета 15 блок с дървета 16 блок с дървета 17

Снимки: lucianopia.it

Беше ли ти интересно? Погледни и Bosco Verticale: „Вертикалната гора“ от Милано