vivre.bg

Двуетажна къща в Банкя облича нов, стилен интериор

къща с ателие в банкя_dontdiy_1

Намира се в Банкя, в богата на растителност част на града. И зелените гледки се виждат от всяко едно помещение. Разполага с два етажа: единият – за живеене, а другият – за работа. И е домът на младо семейство с две деца, които поверяват акцията по преобразяването на двуетажната им къща на екипа на DontDIY. (Показвали сме и други страхотни проекти на студиото, които можеш да видиш тук и тук.)

Задачата им е включвала създаването на нов интериор и преустройство на подпокривния етаж на къщата. И тъй като домакините са собственици на модна марка (Artelie), второто ниво е трябвало да бъде тяхното вдъхновящо работно ателие.

  • Име на проекта: Къща A01
  • Място: Банкя
  • Дизайн: DontDIY

къща с ателие в банкя_dontdiy_2

Нови дрехи превръщат къщата в прекрасно място за живеене и работа!

Светъл и уютен, интериорът залага на леки и семпли мебели и изчистения вид. Цветовете са малко (бяло, черно и естествените нюанси на дървото), а главната цел са контрастите. Цветните допълнения се появяват само в някои акценти – върху килима, възглавници и единични малки мебели.

Светлината е поканена щедро в дневната и то не само през широките прозорци с контрастиращи черни рамки, а и през светлинния комин над масата. Той минава през подпокривното пространство и доставя дневна светлина и в тази част на помещението. Когато времето е подходящо, сгъваемата дограма в дневната може изцяло да отвори стаята към гората зад къщата.

Светлите шкафове в кухнята са създадени специално за мястото.  Звездата на този изчистен фон е синият, ретро хладилник. Бетонният плот на кухненският остров пък е продължен, за да се прелее в маса за хранене.

къща с ателие в банкя_dontdiy_стълба 3

Скулптурна стълба свързва двете нива

Освен дневната част, на първия етаж се намират също родителската спалня и детската стая. Всички те са достъпни от общо предверие, в което е разположена и скулптурната стълба към второто ниво. Красивата черна тръбна структура е осветявана отгоре, а пространството наоколо е допълнително разграничено с индустриалната подова настилка (която ще продължи към втория етаж). Стълбата е свързана към гардероб със същите черни, метални рамки.

Ателието на подпокривния етаж е запазило максимално отворения план на помещението, както и оригиналните дървени конструкции на покрива и тухлените комини. Присъствието им прави атмосферата артистична и истинска. При необходимост, част от пространството може да бъде затворено в стая за гости.

Повече – виж в снимките!

къща с ателие в банкя_dontdiy_4къща с ателие в банкя_dontdiy_3къща с ателие в банкя_dontdiy_1 къща с ателие в банкя_dontdiy_кухня 3къща с ателие в банкя_dontdiy_кухня 2къща с ателие в банкя_dontdiy_кухня 4 къща с ателие в банкя_dontdiy_спалнякъща с ателие в банкя_dontdiy_баня 1 къща с ателие в банкя_dontdiy_стълбище 1 къща с ателие в банкя_dontdiy_стълбище 2къща с ателие в банкя_dontdiy_ателие 1 къща с ателие в банкя_dontdiy_ателие 2 къща с ателие в банкя_dontdiy_ателие 3къща с ателие в банкя_dontdiy_план 1къща с ателие в банкя_dontdiy_план 2къща с ателие в банкя_dontdiy_план 3

Информация: Dezeen.com, DontDIY   Снимки: Асен Емилов