vivre.bg

Дубай принтира на 3D цяла сграда

3д сграда в дубай_1

Миналата година Дубай обяви плановете си за създаване на първата изцяло 3D принтирана офис сграда в света. Кой обаче е вярвал, че година по-късно тя вече ще бъде факт?!

„Историята не помни плановете, а постиженията“, както казва и шейх Мохамед бин Рашид ал Мактоум по време на откриването й тази седмица. Самият той допълва, че „светът се променя бързо и това изисква да ускорим темпа на развитие“.

Едноетажната сграда е с площ от около 250 кв. м и ще бъде ползвана от фондацията Dubai Future.

Наречена „Офисът на бъдещето“, тя е разположена в Emirates Towers. Авторите на дизайна й са архитектурната фирма Gensler.

A view of the world's first functional 3D printed offices are seen in Dubai

Разработката на сградата е направена на 3D принтер (с внушителните размери 6x36x12 метра), който е използвал специална циментова смес.

Стойността на проекта е 140 хил. долара, а процесът на принтиране на сграда и самия монтаж е отнел 17 дни. Един човек е имал задачата да следи работата на 3D принтира. Други седем са участвали в сглобяване на различните елементи. Седем са били техниците, отговорни за свързването на ел. инсталацията.

Сравнително малкият екип и новата технологията са довели до съкращаване на разходите за труд с 50%, наполовина по-малко е било и времето за строеж.

Бъдещето на архитектурата изглежда вече е тук! Виж как изглежда:

3д сграда в дубай_33д сграда в дубай_123д сграда в дубай_23д сграда в дубай_8 3д сграда в дубай_4 3д сграда в дубай_53д сграда в дубай_114 3д сграда в дубай_6 3д сграда в дубай_7 3д сграда в дубай_1143д сграда в дубай_113д сграда в дубай_13

Снимки: Government of Dubai