vivre.bg

30+ идеи за красива подредба на масата

Чували сте думите, че човек първо се храни с очите си, а след това с останалите сетива.

Със сигурност добре приготвената храна не може да бъде заменена с нищо друго. Но преди да опитаме от ястията, всички ние първо възприема с очите си. Затова и естетичната подредба на масата не бива да се подценява. Тя може да направи атмосферата по-приятна и да провокира апетита.

Покривка, чинии, чаши и прибори, салфетки… създаването на красива аранжировка ще ви отнеме не повече от няколко минути, което е нищо в сравнение с времето за приготвяне на вечеря. За сметка на това обаче може да създаде невероятно впечатление.

Предлагаме ви 30 идеи за модерни и свежи подредби, с които да направите събирането около трапезата по-специално. Защото това са едни от най-милите моменти в живота ни, нали?!

30 идеи в 5 категории!

1. Чашите и чиниите

Не е необходимо да харчите цяло състояние за чинии и чаши, за да създадете елегантно изглеждаща маса. Подредете това, което имате по добър начин и ще получите резултат за милиони. Не е нужно да съобразявате всичко по цветове, напротив смесете теми и стилове, като изпробвате това:

– Подредете чиниите една върху друга. Започнете с най-голямата, върху нея сложете тази за салата, а отгоре купичката.

– Бъдете креативни с украса около чинията. Помислете какво може да сложите между чинията и подложката. Нещо, което да създаде „рамка“ или да се показва около чинията. Може да използвате декоративна хартия или да направите венец от листа, клонки…

– Групирайте чашите. Да имате повече от една чаша пред всеки човек добавя стилно усещане към масата. Сложете чашата за вино и тази за вода една до друга и повторете точното разположение пред всеки един стол.

– Постарайте се с приборите. Сребърните ви прибори за гости със сигурност са много красиви. Направете ги още по-специални като ги завържете съвсем леко с панделка или канап или ги поставите по различен начин върху салфетките.

подредба на маса_1 подредба на маса_19подредба на маса_2подредба на маса_3подредба на маса_14

2. Покривката

С едно движение покривката ще накара масата да изглежда различна от обикновеното. За щастие, разнообразието е огромно. А и със сигурност в шкафа имате и една любима, която вадите за специални случаи. Какви са всички варианти:

– Тясна покривка (или рънъри и тишлайфери). Съвременен начин да „облечете“ масата, когато не искате да скривате изцяло красивия й дървен или стъклен плот. Тези дълги и тесни покривки могат да бъдат използвани по една или в комбинация, да се сложат по ширина или по дължина на масата.

– Големи покривки с падащи краища. Вариантът, в който искате да покриете цялата маса и да зададете основна цветна тема.

– Салфетки. Не пропускайте възможността да използвате текстилни салфетки, защото те могат да добавят класен щрих към подредбата ви. Разбира се, най-лесният вариант е е да заложите на хартиените и още по-хубавото е, че сега можете да ги намерите в най-различни празнични окраски или в красиви наситени цветове.

– Подложки. Подложките ще персонализират по стилен начин всяко място. Най-добре е те да бъдат от плат и в квадратна форма. Но в снимките по-долу ще откриете и кръгъл, сплетен вариант, който също стои страхотно.

подредба на маса_12 подредба на маса_13 подредба на маса_20подредба на маса_29подредба на маса_24подредба на маса_26подредба на маса_32

3. Нещо в средата

Изкарайте красотата от цялата аранжировка на преден план и задайте завършен вид на масата с декоративен елемент в средата. Изберете нещо, което не е много високо или твърде обемно, за да не ви пречи през цялата вечер. Можете да използвате:

– Цветя
– Клонки
– Свещник
– Кристални или речни камъни

подредба на маса_8подредба на маса_21 подредба на маса_23 подредба на маса_28подредба на масата_24подредба на масата_26подредба на маса_25

4. Декорации

Направете масата в типично ваш стил, като не пропуснете да я украсите с декорации по вкуса ви. Може да използвате:

– Най-различни фигурки или вази
– Да измислите нестандартни пръстени за салфетките
– Свързани с празника неща като борови клонки, панделки, коледни украси, листа…
– Сложете табелки с имената (можете да измислите и забавни такива)
– Цветя или шишарки

подредба на маса_15подредба на маса_5подредба на маса_4подредба на маса_7подредба на маса_10подредба на маса_17подредба на маса_18подредба на маса_27подредба на маса_30

5. Свещи

Свещите са най-лесният и вероятно най-добрият вариант, за да направите масата специална и да създаде топла атмосфера. Затова и те са изведени в отделна категория от останалите декорации. Използвайте много свещи, разхвърляйте ги из масата или пък ги групирайте на едно място. Добър вариант е да ги разположите около лъскави, гланцирани предмети за повече ефект. Опитайте да ги сложите на различни височини и ще се очаровате от резултата.

подредба на маса_16подредба на маса_11подредба на маса_31подредба на масата_27 подредба на маса_22

Вариантите са безброй и всичко е във вашето въображение.

Източници: freshome, brit.co, pinterest

Не пропускайте да видите още: