vivre.bg

Каква е формулата за малкия апартамент?

Казва я награден за идеите си архитект!

малък апартамент 27 кв. м - 4
27 кв. м апартамент се трансформира в мултифункционален дом за двама.

През лятото австралийският архитект Брад Шварц печели наградата „Най-добър апартамент“ за 2015-а на Houses Awards за свой проект в Сидни. Нагледният пример, който дава Шварц, е как един апартамент от 27 кв. м може да се превърне във функционален дом за двама и то с не много голям бюджет.

Как? Минаваме през всички промени и плюсове на жилището, за да видим.

Минимално място за спалнята и повече простор за „дневните неща“

Сега/Преди

 

Първоначалното разположение на жилището е променено, като кухнята и спалнята разменят местата си. В резултат апартаментът разполага с малка, но имаща двойно легло спалня, просторна дневна с кухня, перално помещение, баня.

Една стена, много функции

малък апартамент 27 кв. м - 3

Ключовият елемент в интериора е стената между дневната. Тя разполага с плъзгащи се панели, които могат да отделят помещенията, но и с множество скрити места за съхранение. Тук е закачен телевизорът, тук е намерено специално място за складиране на бутилките вино, както и за бюрото за компютъра.

Скрити мебели

Шварц определено залага на прагматичността при мебелите. Една част от тях са направени така, че могат буквално да изчезнат в бялата стена. Рафтовете, складът за вино, телевизорът, бюрото, вратата към спалнята…се появяват поотделно, когато има нужда от тях. През другото време помещението изглежда абсолютно изчистено и възможно най-просторно.

„Да“ на светлината
малък апартамент 27 кв. м - 1
Светлината се превръща в най-големия приятел на малкия апартамент. За нея няма прегради, завеси, поканена е да влезе свободно във всяко едно кътче, защото така мястото няма да изглежда като „малка, скрита дупка“, а ще има приветлив и свеж вид.

Дизайнерът е решил, че експеримент с цветове в толкова недостатъчните 27 кв. м няма да е добър избор. Затова залага на белите стени и светли мебели.

Огледало на правилно място

Огледалото като гръб на кухнята си играе с илюзията за повече пространство.

малък апартамент 27 кв. м - 10

Всичко е на мястото си, добре премислено. Без нищо излишно и в повече, за да не натежи на 27-те квадрата. И един много малък апартамент може да осигури добър живот в забързания град за младата двойка!

Вижте всички снимки:

малък апартамент 27 кв. м - 1малък апартамент 27 кв. м - 2малък апартамент 27 кв. м - 3малък апартамент 27 кв. м - 4малък апартамент 27 кв. м - 5малък апартамент 27 кв. м - 6малък апартамент 27 кв. м - 7малък апартамент 27 кв. м - 8малък апартамент 27 кв. м - 9малък апартамент 27 кв. м - 10малък апартамент 27 кв. м - 11малък апартамент 27 кв. м - 12