vivre.bg

Какво е Hygge? Щастието по датски, което завладя света

Ти може би ще го наречеш по друг начин, но идеята е една: уют, комфорт, споделяне с близките и ежедневна наслада от простите неща. Не е зле, нали?!

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc

Дания е най-щастливата страна в света за 2016 година,  посочва докладът United Nations’ World Happiness Report. Всъщност, държавата редовно присъства в челните позиции по този показател заради икономиката си, социалните програми, образованието, здравеопазването си. Но дали това е всичко?

В динамичния ни, забързан съвременен живот – питаме се какво откроява датчаните като толкова щастливи хора?

Трудно е да се обясни с една дума, още по-трудно е да се произнесе: Hygge. Звучи като „хююгъ“ или „хуугъ“ и попадна в списъка за думите на годината на Oxford Dictionaries 2016, редом до нови термини като „Брекзит“ и „пост-истина“.

Какво означава Hygge? Близко е до уюта, усещането за комфорт, релакс, добре прекарано време… Или по-скоро събирателен образ на всичко това. Нещо, което трудно може да се преведе с една дума и е по-лесно да бъде свързано с изпитано чувство.

Да създадеш топла атмосфера у дома – това е Hygge. Светлинките от горящите свещи са Hygge. Сладките приказки с най-близките хора са Hygge. Небрежно време, прекарано в бърборене пред камината, с гореща чаша в ръка, топли дрехи, дебели шарени чорапи, меки възглавнички и домашно приготвена храна – най-вече това е Hygge!

hygge-celebrateseason-1000

Всъщност, усещането не ти е толкова чуждо, защото най-вероятно си го преживял по Коледа. Семейните срещи, домашните следобедо-вечери с най-близките приятели. Моментите, когато всеки помага с нещо в кухнята. Малките истории, които си разказваме. Чувството за безопасност, споделеност, любов и топлина. Дори ден в дървената планинска хижа. Така датчаните се опитват да живеят през цялата година. И през лятото ще допълнят тези занимания с пикници, разходки, улични фестивали и каране на колела.

Скандинавското разбиране за уют и домашно щастие продължава да печели поддръжници по цял свят и това никак не е за учудване. В свой материал по темата The New Yorker отбелязва, че през миналата година в Щатите са публикувани шест книги, посветени на феномена hygge, и се очаква броят им да е дори по-голям през 2017 г. Или както изданието посочва: „Скандинавците умеят да се наслаждават на малките неща (защото по-големите вече са им подсигурени, като безплатното университетско образование, универсална здравна книжка и поне един месец ваканция през годината)“.

Няма как това да се хареса на все повече търсещите щастие хора по света, нали?!

Как изглежда Hygge домът?

Hygge със сигурност е нещо повече от няколко запалени ароматни свещи и добра храна. Това е философия и начин на разбиране на света. Това е другата дума на „забавяне на темпото“ и вглеждане към обикновените неща, които всъщност ни носят насладата от живота. Ежедневно преследване на щастието!

Но как да настроиш дома към тези hygge вълни? Ето някои сигурни начини:

Hygge често се открива в застарените дървени мебели, които допълват модерните стаи.

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc-8

Hyggе е непретенциозната маса, предразполагаща към топли приятелски събирания.

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc-5

Hygge си върви с керамични чаши и съдове и множество свещи.

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc-9

Hygge са гооолемите завивки и одеяла и пухкавите кожи или килимчета.

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc-2

Hygge са приятните специални кътче за четене на книги или неделно сърфиране с чаша мляко с какао в ръка.

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc-7

Hygge са стаите с дървени стени и тавани.

hygge_%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b0

Hygge декорациите са обикновено неща от природата – шишарки, клони или цветя.

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc-4

За hygge камините и топлината са важни.

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc-3

Hygge интериорите са семпли, с прости форми, в меки цветове и със светлинки.

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc-1

Hygge е да създадеш интимна атмосфера, която те кара да се отпуснеш!

hygge_%d0%b4%d0%be%d0%bc-10