vivre.bg

Как да направим тъмната стая по-светла

Няма защо да се убеждаваме: човек се чувства по-добре в светъл дом. Освен, ако не преживяваме дълбока депресия, естествената слънчева светлина прави обстановката по-приятна, ведра и ни зарежда.

Какво да правим обаче, ако сме си купили… „дупка“ (е, да симпатична и на много добро място, но малка и тъмна)? Или просто просто искаме да съживим някое мрачно кътче в дома?

Събрахме някои от най-често даваните съвети (и други хитри пособия) в помощ на всички, губещи се в мрака.

# Не блокирайте светлината!

Леки завеси или дори без. Оставете прозорците колкото е възможно по-открити, защото светлината ви е важна, нали?!

малък скандинавски апартамент 1

# Стъклени врати вместо плътни!

Заложи на врати със стъкло, за да позволиш на светлината да достига до вътрешността на апартамента и да освети дори и тъмното антре, например. Освен това, стъклото има усещане за нещо леко и „въздушно“ и със сигурност ще стои по-свежо в тъмната стая. Повече отколкото масивната, дървена врата.

малък скандинавски апартамент 4

Виж още: Как да закачите завесите правилно?

# Бяло=светло

Няма да открием топлата вода, ако кажем, че белите стени, таван и под правят жилището да изглежда по-светло.

Разбира се, виждалите сте не един и два малки апартаменти, които въпреки малките си прозорци изглеждат уютно и то с тъмен интериор. Истината е, че боравенето с цветовете може да доведе до триумф, но и до истински провал. Така че не се захващайте с цветови експерименти, особено когато ще водите битка за повече светлина.

бяло

# Искате цветна стена? Направете една само за акцент!

Ако все пак искате да разнообразите бялата стая, боядисайте само една от стените в друг цвят. Един от вариантите е да изберете стената, най-пряко осветявана от дневната светлина. Боядисайте я по-тъмна и оставете останалата част бяла (оптически тя ще изглежда по-добре осветена, дори да е по-далеч от прозорците).

бяло и акцент
Източник

#Не просто огледало! А стена и на точната позиция.

Огледалата ни помагат да си играем с илюзията за повече пространство и светлина. Отидете още по-далеч и направете цяла „светлоотразявяща стена“. Ще се изненадате от ефекта.

голямо огледало

Източник

# Светлина от различни източници!

Настолни, висящи, стенни …използвайте различни видове лампи. Разположете ги на различни височини и се погрижете да осветите всяко едно кътче от стаята. Можете да насочите някои и към самата стена, особено ако на нея има окачена картина или някаква декорация.

дневна в скандинавски стил_30

 

#Осветление, което довежда слънцето, където искате!

Соларни тръби (Solar Tubes) използват лещи и отразяващи повърхности, за да доведат слънчевите лъчи от покрива в стаята. От тях обаче могат да се възползват само собствениците на жилища на последните етажи или на къщи.

Уютен живот в стил градски лофт_9

# Гланцирани повърхности

В мебелите, на пода, или като панели върху стените: гланцираните повърхности отразяват светлината и правят атмосферата по-жизнена.

гланцирани повърхности

#Стена, която не продължава до тавана

Решили сте да отделите спалня. Или да промените разположението. В резултат обаче някоя от стаите остава без пряк достъп до светлина. Едно от решенията е да използвате стъкло като продължение на стената до тавана. Точно както тук:

апартамент с хитро разпределение - 17

# Изобретение за повече светлина: огледало до прозореца!

Особено подходящо за жилищата на партера. Често при тях прозорците са кът и вътрешността им е бедно осветена от слънчева светлина. С такова пособие ще можете да насочвате слънчевите лъчи и да увеличите въздействието им във вътрешността на стаята.

огледало вкарва повече светлина през прозореца_1

(Източник)

#Фалшив прозорец, истинска измама

Стая без прозорец? Неприятно. Все пак има начин да излъжете съзнанието, че до вас достига лъч светлина. Няма да е естествена, но пък много ще прилича на такава. Осветление, щори!

фалшив прозорец

(Източник

# И още…

Стените и тавана са бели, а подът? Вместо да сменяте или боядисвате настилка, изберете голям, светъл килим. Стаята пак ще светне. В повечето случаи минималистичните мебели стоят по-леко и могат да омекотят мрачното излъчване на помещението. Картини в живи цветове, слънчеви места и морски изгледи също ще подсилят илюзията. А голямо зелено растение винаги внася живот.

бял килим