vivre.bg

Как да оцелееш у дома в жегите (без климатик)

 

Баба ти и дядо ти са оцелявали през лятото и без климатик, който да ги разхлажда. Можеш да пробваш да си повтаряш това, докато се самоубедиш, че всъщност не ти е толкова топло и всичко е въпрос на настройка.

Продължаваш да се потиш и смяташ, че няма да можеш да издържиш повече без климатик? Но пък нямаш такъв или не искаш да го включваш от страх да не се схванeш, например? Опитай някои от методите по-долу!

 

Свеж като краставичка в летните жеги

sleepy-kitten-cat

1. Хладки сънища

Сложи чаршафите за няколко минути в хладилника. Препоръчваме да ги пъхнеш първо в найлонова торбичка, освен ако ароматът на храна не ти действа успиващо.

2. Малко за разхлаждане

Вземи си от една от тези бутилки за топла вода. Напълни я и я сложи във фризера. След това можеш да я гушкаш, да я сложиш зад врата или под краката…

3. Бъди креативен

Вечер, стените отдават жега и апартаментът ти става като фурна. А навън вече е толкова хладно и приятно. Ако си мислиш, че вентилаторът само върти топлия въздух из стаята, помисли повече! Насочи го да духа към прозорците. Така ще изкарваш горещия въздух от стаята, а през останалите ще може да влиза свеж, хладен полъх.

1356340450887589780

4. Спи като египтянин

Египетският метод е прост, но сигурен. Тези хора са знаели още преди много време как да се справят с непоносимите температури. Тяхното решение включва поставянето на чаршаф (който ще използваш за завиване) в студена вода. Може да се използва и голяма хавлия, която да се намокри и човек да се завие с нея за експресно изстудяване преди сън.

5. Усети свежия бриз

Сложи купичка (или тава) пълна догоре с ледени кубчета срещу вентилатора за получаване на приятен полъх.

6. Успокой пулса

Направи студен компрес и го положи върху „точките на пулса“: китките, шията, лактите, слабините, глезените и зад коленете.

7. Хай-тек изстудяване

Ако си фен на джаджите – виж този продукт. Chillow е изстудяващ пад-възглавничка за летните нощи.

8. Направи си сам климатик

Направи си сам преносим климатик. Ще са ти необходими малък вентилатор, кофа с капак и ПВЦ тръба. Виж инструкциите във видеото по-долу:

9. Стой далеч от печката

Лятото не е време за пържене. Заложи на салатите и печени неща. И то такива, които изискват малко време във фурната.

10. Презареждане с вода

Така или иначе – студеният душ е един от най-верните начини за изстудяване. Истинският разкош преди лягане. Подсили хидратацията, като изпиеш една голяма чаша вода преди сън. Добре е да имаш и една като резерва на нощното шкафче в случай, че ожаднееш. Ако си от хората, които спят малко, дори няма да е необходимо да се будиш за разходка до тоалетната.

 

Имаш свой безотказен метод за преодоляване на летните жеги? Сподели го в коментарите!summerfun1

Източници: greatist.com; apartmenttherapy.com;