vivre.bg

Как хората да подобрят панелния квартал?

OAW_manifest_2016_© Lina Krivoshieva – The Plovdiv Project
© Lina Krivoshieva – The Plovdiv Project

Мястото е квартал Тракия в Пловдив. Панелно предградие от 70-те години на миналия век, проектирано с много амбиция, но реализирано като типичен социалистически квартал-спалня. 50 години по-късно Тракия може да се разглежда като гигантска лаборатория. С течение на годините  тук са се случвали голям брой процеси, трансформации и адаптации. Всички те водени от интуицията на обитателите на квартала.

Точно тази история се явява вдъхновението на тазгодишното издание на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK. Мотото е “Действие! Полезни практики от панелните квартали”, а целта –  реално да се проучи темата за активното включване на гражданите в създаването на градска среда.

OAW_manifest_2016_5 © Lina Krivoshieva – The Plovdiv Project
© Lina Krivoshieva – The Plovdiv Project

За място на действието е избрано зеленото пространство между блокове 1, 2 и 3 в Тракия. Теренът съчетава в себе си типични елементи от панелните квартали – магазинчетата на първия етаж, всички малки намеси и промени, които жителите са си правили през годините, трансформациите на балконите, санирането на „кръпки“…

Хората са взели нещата в свои ръце и сега отново те ще са действащите лица! Така е и целта на фестивала, който иска да покаже какъв е потенциалът на гражданското участие за промяната на градската среда и живота е нея.

„Намесата“ в района ще се осъществи в края на месеца. Експеримент, чийто резултат ще бъде повече от любопитен, защото ще начертае идеи и тактики за развитие във всички подобни панелни квартали в страната.

Самият ONE ARCHITECTURE WEEK ще се състои от 30 септември до 9 октомври.

Научи повече на onearchitectureweek.com.

OAW_manifest_2016_3 © Lina Krivoshieva – The Plovdiv Project
© Lina Krivoshieva – The Plovdiv Project

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за съвременна архитектура и градска среда с основни цели повишаване нивото на осъзнаване на градската среда от страна на обществото, стимулиране активно и отговорно отношение към нея, както и насърчаване на действия за видима и положителна промяна на качеството на архитектурата и градското планиране в България.

ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства“ с подкрепата на Община Пловдив и „Фондация Америка за България“, с генералното партньорство на Programista; и основното партньорство на Пътища Пловдив.