vivre.bg

Какви са тайните на невероятните японски микро домове

къща на границата_1

„В Япония има една поговорка: на човек му трябва не повече от половин татами (традиционната японска настилка, килимче), на което да стои, и едно татами, на което да спи. Идеята идва от Дзен и вярването, че всъщност не се нуждаем от нищо повече, освен от най-основното“.

Това разказва старши дизайнерът Ясухиро Ямашита от Atelier Tekuto, опитвайки да обясни пред CNN какво стои зад културата на kyosho jutaku – или зад толкова популярните в страната микро домове.

Ямашита е построиш повече от 3000 къщи, най-малката от които се разполага на площ от едва 17 кв. м. Но какво му трябва на човек? Само най-основното, нали?!

Да, и всяко едно от тези мини жилища се осланя на идеята за минималистичен живот. Но пък дизайните им далеч не могат да бъдат описани като просто семпли или пък съвсем обикновени…

Кои са 10-те стратегии за справяне с малки имоти – японският дизайнер с толкова опит при създаването на уникални малки жилища разказва за тях, цитиран от CNN.

 

Не се страхувай от различното

Парчетата земя в неправилна форма могат да струват по-евтино. И за да изпълни върху тях очакванията на собствениците, архитекта се очаква повече креативност от обикновеното.

Ето какво решение е открито за един доста „тесен“ имот в Токио. Кръстен е „Щастливи капки“ и в най-тясната си част широчината му стига до по-малко от метър.

къща щаслива капка_1 къща щаслива капка_3

Улови слънцето

„Яко мислим само за площта, то нещата ще изглеждат съвсем малки – най-вероятно само няколко метра в широчина. Но ако ги разгърнем в обем, можем да имаме толкова по-висок дом и повече пространство“. Ямашита залага на високите тавани, които да не карат хората да се чувстват притиснати в малките площи.

В този случай се опитва да улови светлината максимално, като насочва архитектурата нагоре към небето. Къщата има формата на многоъгълник, а огромният прозорец на върха й внася светлина и интересен ефект в дневната.

многоъгълна къща многоъгълна къща_2

Уповавай се на природата

Човек не трябва да върви срещу природата, а да живее с нея. И този принцип може да се види в дизайна на японските домове. Голямата част от тях залагат изключително на натуралните материали и големи прозорци, внасящи максимално количество светлина. Тук обаче точно те са използвани по по-нетрадиционен начин.

„Къща на границата“ – построена на границата на земеделска и жилищна зона. Заради спецификата на мястото, постройката е съвсем ниска. Единственият етаж е облечен изцяло с кедрово дърво и естествен камък. Отгоре са разпръснати 16 прозореца – като отвори към небето.

къща на границата_1къща на границата_5 къща на границата_3

Други домове пък имат свои малки вътрешни градини, които изглеждат като перфектно място за почивка и самотни размисли. Тук кътчето с малки камъни е използвано, за да раздели семейния магазин от жилищната част на къщата.

японски микро къщи_11

Мисли извън рамките

Вместо традиционните прави ъгли, японският дизайнер често избира триъгълните форми. Така създава повече пространство и място за прозорци.

японски микро къщи_2

Заложи на монохромна схема

„Това, което виждат очите оформя 60% от представата ни за мястото. Представи си, че се намираш в черупка от яйце – навсякъде е един същ цвят, навсякъде една и съща материя. Не откриваш къде е началото или края, не виждаш ъгли.“

японски микро къщи_12

Визуалният ефект може да направи пространството да изглежда по-голямо. И белият цвят наистина помага.

японски микро къщи_6японски микро къщи_7 японски микро къщи_5

Японският дизайнер харесва когато може да постигне ефекта не само с боя, а и с използването на естествени цветове.

японски микро къщи_9 японски микро къщи_10

Използвай отразяващи повърхности

„За да излъжа окото, използвам полирани елементи от неръждаема стомана. Те отразяват светлината и уголемяват мястото“, обяснява Ямашита.

Неръждаемата стомана той включва в дизайна на кухните и баните, за да ги накара да изглежда по-просторни.

японски микро къщи_18

Скритите гардероби и шкафове

Скрити от погледа, от пода до тавана и много на брой. Местата за съхранение (гардероби, шкафове, рафтове и етажерки) изчистват пространството и елиминират хаоса.

японски микро къщи_14

Близо до домашното

Бързото и масово строителство даде на хората икономични и еднакво изглеждащи блокове и къщи. Сега обаче човекът започва да се вглежда към местното, традициите, към това, което го вдъхновява. Затова дизайнът се завръща към всичко, които носи усещане за дома.

японски микро къщи_15

Изобрети нови решения

Собствениците на този дом са отправили специфичната заявка за дизайн, залагащ на бетон и цимент. Специално за проекта, от ателие Tekuto, в партньорство в токийския университет, създават нов тип еко цимент, който наричат Shirashu.

За главния дизайнер на бюрото е използването на нови материали, които не са популярни в строителството, които са като изкарани от „боклука“, е винаги вълнуващ подход.

японски микро къщи_22японски микро къщи_23

Персонализирай дома си

Домът е лично място. И отразява това, което харесваме. Това, което носим със себе си от миналото. Начина ни на живот.

японски микро къщи_16

Някои залага на впечатляващия вид, които да отличи. За други е важно домът да може да подслони всички членове на фамилията, да създаде удобства за всички поколения.

японски микро къщи_17