vivre.bg

Кои ще са цветовете на 2016-а (и как да ги използваш)?

цветове на 2016

Когато те кажат какви ще са тренд цветовете за следващата година, всички останали по веригата се съобразяват.

Думата на най-големите в света на боите и цветовете има своята безспорна тежест, защото отеква в решенията на дизайнери, мебелни производители, търговци и създадетели на продукти за домашния декор от цял свят… Към какво ще се стремят всички те през следващата година?

Цветовете на 2016-а искат да ни донесат спокойствие, мир и баланс!

# Нежно розово и бебешко синьо

цветове на годината_розово_синьоКомпанията Pantone избра не един, а два цвята за лидери през следващите 12 месеца. Това са Rose Quartz и Serenity (или розов кварц и спокойно синьо).

Според специалистите на фирмата: „Естественият баланс между топлото и нежно розово и по-хладното, спокойно синьо отразява чувството за ред и мир“.

 #Просто бяло

просто бяло

За някои просто бялото може да е просто скука. Но други откриват в неговата чистота един съвършен, прекрасен и вечен свят.

Един от лидерите в производството на бои и покрития – Benjamin Moore, обяви Simply White за абсолютния тренд на 2016 г.

Според тях този цвят е най-неутрален, уравновесен и постоянен сред разнообразието от светли цветове, използвaни днес в дизайнерските среди.

При обявяването на топ цвета от компанията акцентират върху съчетаването му с черното за постигане на силни контрасти. А също и при интериори, изобилстващи от естествено дърво, както и в комбинации със  смели, силни цветове, които биха били балансирани от бялото.

# Млечнобяло. Алабастър.

алабастър

В същата линия се движи и изборът на компанията Sherwin-Williams. Най-обобщаващия цвят за 2016-а според тях ще бъде нюансът Alabaster. Разновидност на гипса, с характерен млечнобял цвят.

От компанията са убедени, че той комбинира усещането на спокойствие и мир със светлото и чисто излъчване на бялото.

„Този цвят създава истински оазис на спокойствието, духовността и носи визуална утеха“, смятат от Sherwin-Williams.

# Бяло капучино

бяло капучино_цвят на годинатаБялото се оказва изчистен цвят, но с множество разновидности. Според Glidden най-важната от тях през 2016-а ще бъде Бялото капучино. За да обяснят избора си на топ тенденция, от компанията за бои цитират думи на модния дизайнер Том Форд: „Времето и тишината са най-луксозните неща в днешно време“.

„В епоха на постоянен шум и движение, цветът Cappuccino White предлага мек фон, създава лекота в дома, която да насърчи спокойствието на ума“, казват от Glidden.

Съветът им е млечно бялото да бъде комбинирано с деликатни пастелни нюанси и светли неутрали като нежно розово, меки металически тонове, сиво. Черното и тъмното сивото пък ще подсилят ефирното му усещане.

цветове на годината_2015

Как да включите модните цветове в дома си през 2016-а?

За щастие, цветовете на следващата година са меки, нежни и подходящи за всички стаи в дома. Добрият начин да ги използвате във вашия декор е да „облечете“ с тях:

в розово– Стена за акцент
– Възглавници
– Килим
– Малки декорации като свещи и фигури
– Чинии и завивки

Ако харесвате избора на Pantone, трябва да знаете, че светло розовото и синьото се комбинират добре с бяло, земни тонове, сиво, тъмносиньо и индиго.

Останалите три производителя залагат на различни нюанси на бялото, които дават по-голяма свобода и лесно постигат впечатляващи контрасти, комбинирани с дърво, черно и тъмни цветове.

Спокойствието, оказва се, е модерно. Създайте си ваше у дома!

Виж също: 20 идеални цветови комбинации за дома

*източник