Как ще изглежда кухнята през 2025 г. (според IKEA)

ИКЕА кухня 2025 - 1

IKEA не просто си представи каква ще бъде кухнята на бъдещето, а я създаде.

Концептуалната кухня на 2025 г. беше представена от шведската компания на изложението Експо Милано 2015. Не става въпрос за изобретяването на кухня и кухненски уреди, които ще вършат работата вместо теб (както тук). А за за система, която да помага при вземане на решения за максималното оползотворяване на храната, така че да се намали изхвърлянето на хранителни продукти.

Кухнята е разработена съвместно с фирмата за дизайн IDEO London и студенти. Проектът, по който работят те, се занимава със „социалните, технологични и демографски действия, които ще имат отражение върху начина, по който използваме храната през 2025.“

Какво представлява кухнята:

Добре дошли в 2025 г. Ето как може да изглежда кухнята ви тогава.

ИКЕА кухня 2025 - 2

Какво да направите с изостаналия един домат? Сложете го на масата (Table for Living) и бързо ще получите идеи за рецепти. Целта е да се предотврати прекомерното купуване и изхвърляне на храна, като ви се помогне да комбинирате това, което имате в момента.

ИКЕА кухня 2025 - 3

Пълната рецепта ще се появи на масата, така че оставете таблета да почива на дивана.

ИКЕА кухня 2025 - 11

Как се случва това? С технология, разполагаща с камера и проектор. Тя е инсталирана над масата и може да разпознава продуктите, които сте поставили на плота, както и да проследи къде ги местите.

За хората, живеещи в малки апартаменти – масата елиминира необходимостта от отделни котлони. Вградените индукционни модули нагряват по-скоро тигана или тенджерата и по-малко самия плот. Така масата може да се ползва за подготвяне на продукти, готвене и хранене.

ИКЕА кухня 2025 - 9

А хладилникът? С него наистина се случва нещо неочаквано. Няма врати, всичко е открито, така че във всеки момент да виждате с какво разполагате, за да не се презапасявате излишно с продукти.

ИКЕА кухня 2025 - 5

Храната, която искате да изстудите или замразите, се намира в прозрачни кутии. Температурата във всяка една се контролира от вградена в рафтовете технология.

ИКЕА кухня 2025 - 1

Тази риба е сложена в контейнер на температура 2 градуса. Рафтът ще я поддържа такава равномерно през цялото време, докато не решите да използвате това, което се сложили вътре.

ИКЕА кухня 2025 - 6

Умната система за вода също насърчава отговорното поведение. Мивките са две – едната оттича водата директно към канализацията, другата я отвежда за повторно използване към миялната машина или за поливане на растенията отгоре.

ИКЕА кухня 2025 - 7

Не се съмнявате, че е помислено и за разделното изхвърляне на отпадъци, нали?! Боклукът от неорганичен произход се поставя в различните цветни отвори. Отпадъците се сортират по материали, сканират се,вакуумират се, запечатват се в биополимерни опаковки и им се слага етикет. Така ще е ясно какво има в тях и какво може да се преработи.

ИКЕА кухня 2025 - 8

Източници: Business Insider, conceptkitchen2025.com

 

   Харесай Combo.bg във Facebook

Вижте също: Домът през 2025 г.: 7 прогнози от IKEA

1 коментар