vivre.bg

Къща в Норвегия произвежда повече ток, отколкото харчи

къща произвежда сама ток_1

Архитектурната фирма Snøhetta е автор на десетки интересни проекти в различни точки на света. Но този път се спира у дома си, за да покаже какво може да прави и как трябва да изглежда една супер къща с еко функции…

Кръстена е ZEB pilot house, намира се в близост до Осло и разполага с 200 кв. м площ.

Върху проекта по създаването й архитектите от Snøhettaса са работили в партньорство с Научен център по сгради с нулеви емисии (Research Center Zero Emission Buildings).

Емисиите може да са нула, но ефектът е в плюс! Освен със смелият си съвременен дизайн, къщата може да се похвали и с абсолютната електрическа самостоятелност. ZEB pilot house произвежда не просто достатъчно, а дори повече ток, отколкото й е нужно. Така че, например, да остане количество за зареждане на един електрически автомобил.

къща произвежда сама ток_3

Разбира се, в основата на всичко са соларните панели върху покрива с 19-градусов наклон на югоизток. Целта е напълно ясна – улавянето на колкото се може повече слънчева светлина. Ъгълът, разказват архитектите, е можело да бъде и по-голям, но пък от това е щяло да пострада линията на постройката и атмосферата във вътрешността.

Как се стига до максималните резултати? Тъй като соларните панели са най-ефективни, когато биват използвани в реално време (докато се захранват с енергия), къщата е снабдена с редица умни технологични приложения. Като…

Миялната машина може да бъде включвана дистанционно през смартфон (дори и домакините да са в този момент на работа). Така електроенергията от панелите ще бъде насочена веднага в употреба, а не просто складирана. Умните термостати (заедно с отоплителната система и свързаната към нея система за рециклиране на водата) пък ще „помнят“, че трябва да запазят повече от необходимото количеството ток за петъчните вечери, когато цялото семейство се прибира у дома.

Това, че има способностите на добре смазана и интелигентна машина, въобще не е попречило къщата да носи приятното усещане за уют. Интериорът е заложил предимно на естествените материали, а пространствата отвън са озеленени и минималистично подредени. А басейн в двора е винаги в плюс!

къща произвежда сама ток_5къща произвежда сама ток_3къща произвежда сама ток_4къща произвежда сама ток_2къща произвежда сама ток_6къща произвежда сама ток_7къща произвежда сама ток_8къща произвежда сама ток_9къща произвежда сама ток_10къща произвежда сама ток_11къща произвежда сама ток_12къща произвежда сама ток_13къща произвежда сама ток_14къща произвежда сама ток_15къща произвежда сама ток_16къща произвежда сама ток_17къща произвежда сама ток_18къща произвежда сама ток_19къща произвежда сама ток_20

Източници: gizmag, wired