vivre.bg

Къща за панорамни гледки

къща с гледка_IO архитекти_1

Намира се в Североизточна България, в селскостопански район. На върха на хълм до близкото село. Наречена е Къща за наблюдение (Observation House), защото това е най-голямото й предимство и описва идеята, която е осмислила всичко. А именно: гледката! Във всички посоки, докъдето стига погледът.

Къщата е завършена в края на миналата година по проект, дело на I/O Architects. От тогава не спира да обикаля специализираните издания по цял свят. Впечатлява с архитектурата си, подчинена изцяло на характеристиките на локацията и красивата панорама.

Постройката изглежда като стъклен павилион в правилна форма, чийто цинков покрив остава да стърчи над полята наоколо.

17

Несъразмерно голямата на пръв поглед покривна конструкция похлупва верандата, обиколила всички страни на къщата. Но 360-градусовата панорама не е достъпна просто от всяко едно ъгълче на верандата – а и от вътрешността на къщата. Външните гледки са възможни благодарение на стъклените стени и интериора, който смирено оставя природата отвън да бъде най-важният акцент.

Внушителната островърха част оставя почти скрит от погледа долния етаж. Ако на високото ниво са разположени дневната и трапезарията, то първото ниво е за по-личните помещения (като спални, бани, сауна). Но също и гаражът – стъклен. Ниският етаж разполага и с директен излаз към басейна, разположен в зелената вътрешна градина.

Входът на къщата обиколен с издигнат зид от габиони („плетени“ кошове от стомана, запълнени с камъни).

Всичко виж в следващите снимки!

къща с гледка_IO архитекти_3 къща с гледка_IO архитекти_4 къща с гледка_IO архитекти_7 къща с гледка_IO архитекти_13 къща с гледка_IO архитекти_16къща с гледка_IO архитекти_17къща с гледка_IO архитекти_23къща с гледка_IO архитекти_11къща с гледка_IO архитекти_9къща с гледка_IO архитекти_15  къща с гледка_IO архитекти_19 къща с гледка_IO архитекти_21къща с гледка_IO архитекти_12къща с гледка_IO архитекти_20къща с гледка_IO архитекти_22къща с гледка_IO архитекти_2къща с гледка_IO архитекти_5къща с гледка_IO архитекти_6къща с гледка_IO архитекти_10

Тагове:,