vivre.bg

Малък апартамент в София показва какво е съвременна елегантност

Проектът iPhani разкрива друго лице на 70-те квадрата

апартамент iPhani в София_1

„Необходима е много работа, за да създадеш нещо семпло, да разбереш наистина какви са основните предизвикателства и да предложиш елегантно решение.“*

Съвременната естетика харесва изчистените линии, завършените детайли, многото функции, скрити в елегантна опаковка. И това не важи само за технологичните продукти, нали?!

Собственичката на този апартамент има слабост към модата и точно тази рационална iPhone култура. Тя се казва Фани, затова и дизайнерите от Мархитекти, които създават интериора на дома й, кръщават проекта със символичното име iPhani.

  • Проект: iPhani
  • Място: София
  • Площ: 71 кв. м
  • Дизайн: Мархитекти

апартамент iPhani в София_2Апартаментът се намира в нова сграда в столичния кв. „Витоша“ и разполага с площ от 71 кв. м, разделени в две стаи. Новото строителство обаче изглежда не успява да предложи разпределение, което изважда максимални възможности от малката площ. Ненужно големият Г-образен коридор води към дневна в дъното на жилището, банята е неудобна, появява се и необходимостта от допълнителна втора спалня.

апартамент iPhani в София_разпределение
Двустайното жилище е трансформирано изцяло

Дизайнерите решават да завъртят разпределението буквално на 180 градуса. Дневната и спалнята разменят местата си, а коридорът се влива в основната жилищна зона.

В центъра на апартамента се разполага кухнята с голяма маса за хранене в близост. Дневната остава свързана, но същевременно се позволява отделянето й като стая за гости чрез скрита плъзгаща стена.

Спалнята открива по-подходящото си място –  в най-тихата част, в дъното на жилището. Входът към нея е „замаскиран“ с тапетна врата в стената, облицована с естествен филц с акустична функция.

А широкото стъпало пред терасата е оформено като приятно място за четене и релакс.

Минимализъм и усещане за повече пространство

Изчистените линии, завършеност във всеки детайл, вградени решения, гъвкав дизайн, красиви комбинации с неутралните нюанси превръщат малкото жилище в сбъдна градска мечта.

Стратегически разположените огледала, матираните стъклени прегради и отразяващи светлината повърхности създават усещането за значително по-просторно и светло пространство.

Разгледайте целия апартамент!

Снимки: Светослав Караджов & Мархитекти

апартамент iPhani в София_3апартамент iPhani в София_1 апартамент iPhani в София_4 апартамент iPhani в София_5 апартамент iPhani в София_6 апартамент iPhani в София_7 апартамент iPhani в София_8 апартамент iPhani в София_9 апартамент iPhani в София_10 апартамент iPhani в София_11 апартамент iPhani в София_12 апартамент iPhani в София_13 апартамент iPhani в София_14 апартамент iPhani в София_15 апартамент iPhani в София_16 апартамент iPhani в София_17 апартамент iPhani в София_18 апартамент iPhani в София_19 апартамент iPhani в София_20 апартамент iPhani в София_21

*Цитатът е от Стив Джобс, обясняващ философията на продуктите на Apple.

**Снимки и информация предоставени от Marchitects studio.

Не пропускай да видиш също: