vivre.bg

Как малкият апартамент носи усещане за повече пространство

50 кв. м с усещане за повече пространство_1

Как да направиш така, че апартамент с площ от 50 кв. м да изглежда по-голям, отколкото е в действителност?

Намирането на изгодно жилище в центъра на всеки голям град е трудна задача. И обикновено площта е един компромисите, които правим. Но нали това е задачата на добрия дизайн: да намери решение на всяко предизвикателство?! Ето какво са постигнали дизайнерите от MoreDesignOffice в един малък апартамент в Шанхай!

Преди да започнат работата си по обзавеждането на жилището, те са си поставили някои основни задачи: да постигнат усещане за повече пространство и „отвореност“, както и да осигурят условия за нужното уединение. Разполагали са обаче с 50 кв. метра и дългата и тясна форма на апартамента.

По-малко мебели, повече функции!

Дневната разполагат в най-светлата част на дома: точно до прозорците. Понеже знаят, че не трябва да претрупват мястото с мебели, избират висок диван, който да бъде удобен и за масата за хранене.

Модулите му заемат цялата стена в дневната и осигуряват достатъчно място за сядане. Така едната част може да се ползва за почивка пред телевизора, а другата оформя трапезарния кът.

50 кв. м с усещане за повече площ_7

Стъклени прегради = повече светлина

Спалнята е повдигната върху ниска платформа. Необходими са само три стъпки! Но различното ниво носи усещане за по-голяма отделеност. А мястото под леглото може да се ползва за съхранение на различни вещи.

„Стъпалата имат двойна функция и могат да се използват като допълнителни места за сядане, когато имаме гости“, допълват дизайнерите.

Стаята е отделена с прозрачни, стъклени врати, които да не препречват дневната светлина. Стените й са допълнително изолирани, за да не допускат шум.

50 кв. м с усещане за повече площ_gif2

Използване на вертикалите!

Тесният коридор свързва основната част на жилище с кухнята и банята. Едната му страна е покрита с огледало за визуално увеличаване на пространството и отразяване на светлината.

На срещуположната са поставени високи до тавана гардероби. Така се осигурява максимално място за прибиране на вещите и освен това се постига илюзия за по-голяма височина на тавана.

Всички мебели са семпли, а основните цветове – бяло и черно, са комбинирани със светлия естествен нюанс на дървото за повече топлота. Единственият по-тъмен тон се появява в кухнята.

Вижте всички снимки!

50 кв. м с усещане за повече площ_1050 кв. м с усещане за повече площ_550 кв. м с усещане за повече площ_850 кв. м с усещане за повече площ_1350 кв. м с усещане за повече площ_2 50 кв. м с усещане за повече площ_450 кв. м с усещане за повече площ_1250 кв. м с усещане за повече площ_6

Model
Model

50 кв. м с усещане за повече площ_план

 Информация и снимки: archdaily.com, contemporist.com