vivre.bg

Най-новото архитектурно чудо от Кейптаун (със страхотни гледки)

Класният дом трябва да има добра гледка. А какво ще кажете за 360-градусов изглед към планина и океан?

къща с панорамни гледки 2
По проекта си сътрудничат архитектите от базираната в Кейптаун (Южна Африка) фирма SAOTA и интериорният дизайнер Дебра Паркингтън.

Къщата с архитектура, която толкова много отива на заобикалящата я природа, се нарича OVD 919. Построена е под склона Лъвската глава и гледа към остров Робен на север и Дванадесетте апостоли на юг.

къща с панорамни гледки 3Проектирането и самото изграждане на къщата са съобразени със сравнително стръмния терен и близостта до защитени земи на национален парк. За да се избегне много дълбокото прокопаване, строежът следва извивките на склона и съобразява нивата си спрямо тях.

къща с панорамни гледки 5

Постройката е от два етажа. Основните жилищни площи, басейна и градината са разположени на първия. На второто ниво са качени спалните.

„Границите на първия етаж се размиват, за да се получи свободна връзка между живота отвън и вътре. Това е дом за всички сезони, който си играе с настроенията на климата и околния пейзаж“, разказват от архитектурната фирма.

къща с панорамни гледки 4къща с панорамни гледки 1 къща с панорамни гледки 6 къща с панорамни гледки 7 къща с панорамни гледки 8 къща с панорамни гледки 9 къща с панорамни гледки 11 къща с панорамни гледки 12 къща с панорамни гледки 13 къща с панорамни гледки план