vivre.bg

Направи си сам: Вертикална градина от палети

направи си сам вертикална градина

Направи си сам вертикална градина и си осигури приятна зелена гледка на терасата или което и да е любимо, слънчево място в дома.

Идеята да „вдигнеш“ растенията от земята към стената е станала толкова популярна в последните години и едва ли ще омръзне скоро. Просто защото е интересен свеж акцент, който би се харесал на всеки! И освен това, заема малко място.

Озеленителните фирми предлагат и специални модулни системи за направата на т. нар. живи стени. Но, разбира се, винаги съществува вариантът „направи си сам“.

Избираме да е от палети! Ето как:

Какво ще ти трябва:

  • Дървен палет (или още евро палет. От борси за строителни или дървени материали. Намираме ги и за по-малко от 10 лева в olx)
  • Градинско (ПВЦ) фолио (или дебел найлон)
  • Пистолет за телбод
  • Зебло или плат от чувал – *опционално
  • Почва и растения

вертикална градина_материали

Как да го направиш:

1. Прикрепи плата към вътрешната страна на палета. Останалата част покрий с найлон с помощта на телбод. Остави свободен единия край!

вертикална градина от палети_направи си сам_1

2. Напълни с почва и тор.

 

вертикална градина от палети_направи си сам_2

3. Направи малки дупки, в които да засадиш растенията.

вертикална градина от палети_направи си сам_3

Voila!

вертикална градина_voilaИзточник

Ако решиш да пропуснеш плата, може да е още по-лесно!

направи си сам вертикална градина_от палетиИзточник

Кои растения са подходящи за вертикална градина?

Най-общо казано: нискорастящи. Добрите варианти са леки, малки каскадни растения и такива, които растат на купове с близки корени. Могат да се отглеждат различни подправки и билки (мащерка, мента, маточина), мъхове, малки цветя (теменужки), малки кактуси и дори ягоди.
поливане вертикална градина

Поливането!

То може да се окаже голямата въпросителна, тъй като твоята вертикална градина реално няма да разполага с отводнителна система. Затова: обърни внимание на най-долните два реда, почвата там винаги ще бъде най-влажна. Предвид подходящи растения и добавяй водоразтворима тор във водата при поливане.

Все пак – поливай редовно и според температурата и спецификите на мястото!

*Съвет!

Добре е палетът да бъде оставен в хоризонтално положение за една/две седмици след засаждане на растенията, за да се захванат корените им по-добре. След това гордо изправи!

вертикална градина_2

вертикална градина на терасатавертикална градина_3направи си сам вертикална градина от палетнаправи си сам вертикална градина_1

Не пропускай да видиш: