vivre.bg

11 начина да изиграеш малката кухня

Когато живееш в малък апартамент или студио, свикваш с мисълта, че трябва да правиш компромиси и да подхождаш хитро към обстоятелствата. Започваш да редиш картината и често потърпевшият при раздаване на площта е един и същ: кухнята.

Обикновено тя е кухненски бокс, обикновено дели пространството на дневната, обикновено ѝ отреждаме някой тесен ъгъл. Но винаги искаме максимума от нея – супер практичност и добър външен вид. Малката кухня си е вечното предизвикателството и понеже въпреки размерите си, тя гълта не малка част от бюджета ни за обзавеждаме, внимателното предварително планиране и обмисляне си струва усилията.

Търсиш идеи? Разгледай следващите кухни и стратегиите за повече простор и хармоничен вид, които те използват:

#1 Пробвай огледалният гръб

кухня с огледален гръб

Огледалата създават магията на отразеното пространство. Правилното им позициониране е от особена важност за успешното подлъгване на очите. Възползвай се от трика да сложиш огледален гръб на кухнята и виж как тясното място, с което разполагаш, ще изглежда по-голямо.

#2  Използвай рафтове

рафтове в кухнята

Вече си предвидил точно определен ъгъл, в който кухнята да се настани?! Излез малко от зоната с рафтове до тавана. Така ще увеличиш кухненското пространство, ще направиш логическа преливка към дневната, а и ще имаш още място за поставяне на кухненските принадлежности.

Ако пък замениш високите шкафове с рафтове и добавиш няколко елегантни детайла, готварската обстановка може почти напълно да изчезне, а кухненският бокс да изглежда като част от дневната.

#3 Заложи на изцяло белия цвят (или поне само на един цвят)

изцяло бяла кухня

Изцяло бялата схема ще накара малката ти, компактна кухня да изглежда по-светла, по-лека и по-голяма. Шкафовете, които се сливат с белите стени, ще „изчезнат“ в този фон и няма да отежняват визуално пространството. (Можеш да осъществиш идеята и с друг светъл цвят. За да изпълниш трика със сливането, е важно да избереш мек или неутрален тон и да избягваш създаването на силни контрасти.)

#4  Изпълни мястото със светлина

кухня с жълто__4

Обливаната със слънчеви лъчи стая винаги изглежда по-голяма и по-приветлива. Ако обаче кухненският бокс в малкия ти апартамент няма излаз до достатъчно прозорци, реши проблема с поставянето на разнообразно изкуствено осветление.

Кухнята на горната снимка използва четири източника на светлина – от прозореца, от лампата на тавана, от тялото, поставено висока на стена (което акцентира върху слънчево жълтия цвят на стената) и от скритото осветление, създаващо ефекта на „въздушни шкафове“.

#5  Дълбочина чрез линии

кухненски шкафове на линии
Известно е, че вертикалните и хоризонтални линии ни карат да възприемаме повърхността, върху която са поставени, като по-широка или по-дълга. Тази толкова тясна кухня се възползва от ефекта и на двете, за да накара погледа първо да се плъзне по сливащите им се очертания, вместо да се вглежда в толкова ограниченото пространство.

#6 Шкафове за всеки ъгъл

ъглови шкафове кухня

Визуалните трикове са едно, практичността – съвсем друго! Каквото и да говорим, ако кухнята е малка, всеки неѝн сантиметър трябва да бъде оползотворен максимално добре. Изкараната навън кухненска посуда и разхвърляната малка техника водят до претрупване. Решението е ясно: планирайте добре и предвидете максимален брой шкафове, дори и в странните ъгълчета и всевъзможни ниши.

#7 Избере лъскави повърхности

гланцирани кухненски шкафове

Отразяващите светлината, бляскави повърхности не само ще инжектират лъскава изтънченост към вида на кухнята, но и ще засилят ефекта на естествената и изкуствена светлина, като накарат зоната да изглежда по-просторна.

#8 Помогни си с помощни плотове

издърпващ се плот кухня
Плотове и маси, които падат от стената или излизат от шкафовете ще са винаги от помощ, точно както практичното швейцарско ножче. Ако наистина ви липсва работна площ в кухнята, това може би е правилното решение за вас. Плот, който се появява, когато ти потрябва, и изчезва – когато искаш кухнята да изглежда подредена и изчистена.

#9 Стъклени врати за въздушен вид

кухненски шкафове със стъклени врати

Стъклените врати (особено в комбинация с вътрешно осветление) ще накарат човек да възприема кухнята като по-голяма, отколкото е тя всъщност. А и винаги лесно ще намираш всичко, което търсиш.

#10 Придържай се към изчистените линии

кухненски остров като барплот
Не се поддавайте на изкушението да декорирате малката кухня с капризни дизайн елементи. Така излишно ще натоварите пространството и ще постигнете обратния ефект. Вместо това заложете на истинските прости и чисти линии.

Тази кухня избира еднотонния сив цвят, с който е размита границата между пода, шкафовете и тавана. Всичко изглежда като едно цяло, разнообразявано само от елементарния жълт барплот и три рафта. Кухненският гръб е с отразяваща повърхност, а индустриалните лампи се спускат от тавана, за да накарат погледа се вдигне нагоре и да последва илюзията за повече пространство.

#11 Изкуството за разсейването

кухня със цветна стена
Напук на всичко показано дотук, идва и следващата идея. Вместо смълчаната в ъгъла кухня, която се опитва да изчезне в пространството, можеш да заложиш и на точно срещуположната стратегия – крещящия вид. Нужен ти  е само един детайл: като стената, облечена в тапет, изобразяващ мащабна картина. Инжектирането на толкова впечатляваща визуална драма ще добави дълбочина и ще привлече веднага погледа към себе си, оставяйки настрана всички други подробности.

Използвана информация и снимки: houzz

 

Търсиш още идеи за малка кухня? Не пропускай да разгледаш: