vivre.bg

Плъзгащи се стени откриват място за още стаи в този малък дом

плъзгащи стени от талашит_30

Има площ от 50 кв. м и същевременно няколко стаи. Този дом се трансформира според различните нужди на деня, като скрива едно и показва друго.

Може би малката площ ви е подлъгала, че става въпрос за поредния градски апартамент, страдащ от ограничените си размери. Но това е вила – малка, едноетажна къща в Испания, която героят на историята Йоланда наследява от баба си. Намира се на север от Мадрид и разполага с голяма градина…За сметка на постройката.

  • Име на проекта: „Всичко, което имам“
  • Място: Испания
  • Площ: 50 кв. м
  • Дизайн: PKMN Architectures

Собственичката използва имота и като свой дом, и като работно студио. И тъй като тук често ще се налага да посреща хора, се обръща към професионална помощ.

Наема студио, което има опит с намирането на креативни решения за малки площи – PKMN Architectures. (И вече сме показвали: За минута това студио се превръща в апартамент с две спални.) Ето какво правят те с вилата на Йоланда:
плъзгащи стени от талашит_27

Без никакви вътрешни стени, просторното и единствено помещение в този дом е разделено оптически на две части. Зоната до прозорците е оскъдно обзаведена и се използва най-грубо казано за дневна. Вътрешната част обаче е далеч по-интересна…

плъзгащи стени от талашит_20

Дизайнерите проектират три плъзгащи се единици. Те имат еднакви външни размери, направени са от пресована дървесина и разделят тази част от стаята на три гъвкави пространства.

Когато всички блокове са слепени един до друг се открива повече място за кухнята. А за да е по-завършено, падащ площ прави мястото удобно за хранене или готвене.

плъзгащи стени от талашит_28

Първата плъзгаща стена може и да скрие плътно кухнята и пространството да изглежда като изчистена дневна. Удобно решение за домакинята да скрие цялата посуда, когато и предстоят срещи по работа.

плъзгащи стени от талашит_25

Във втория блок е вградено леглото, а третият скрива входа към банята или отваря свободно пространство за работа или физически занимания.

плъзгащи стени от талашит_14

И трите единици изобилстват от места за съхранение, като рафтове и шкафове, които да поберат цялата покъщнина и многото книги на собственичката.

От студиото обясняват, че блоковете могат да бъдат местени лесно на ръка, благодарение на простата и стабилна система от релси и колела. И най-важното е, че те позволяват мястото да се реаранжира само за секунди, докато разкрива различни комбинации и се адаптира към специфичните нужди за всеки момент от деня.

Вижте повече в снимките и видеото по-долу!

плъзгащи стени от талашит_15плъзгащи стени от талашит_2плъзгащи стени от талашит_1 плъзгащи стени от талашит_5 плъзгащи стени от талашит_8плъзгащи стени от талашит_23 плъзгащи стени от талашит_32 плъзгащи стени от талашит_33плъзгащи стени от талашит_26 плъзгащи стени от талашит_21 плъзгащи стени от талашит_19 плъзгащи стени от талашит_18плъзгащи стени от талашит_22 плъзгащи стени от талашит_13 плъзгащи стени от талашит_12плъзгащи стени от талашит_7 плъзгащи стени от талашит_6плъзгащи стени от талашит_11плъзгащи стени от талашит_16плъзгащи стени от талашит_17плъзгащи стени от талашит_план_1плъзгащи стени от талашит_план_2

Търсиш още материали за плъзгащи се стени? Виж:

Плъзгащи врати отделят спалнята в средата на този малък дом

IKEA разработва плъзгащи се стени като решение за малките домове

Как малкият апартамент увеличава площта си със 70%

One Comment