vivre.bg

Как малкият апартамент увеличава площта си със 70%

Гъвкав дизайн за 42 кв. м!

лускозен малък апартамент с повдижни стени_1

В търсене на по-малката цена и по-доброто местоположението, малките апартаменти стават все по-популярни. Навсякъде по света. Във всички големи градове.

Съвсем логично се засилва нуждата от хитри дизайнерски решения, които да помогнат на хората да живеят по-добре на по-малка площ.

Плъзгащи стени и подвижни мебели в домовете на бъдещето ни

Когато става въпрос за малки площи (от 30, 40 кв. м) едно от нещата, които имат способностите сякаш с вълшебна пръчка да префигурират пространството, са плъзгащите се стени. Показвали сме ви какво могат да сторят с те в един микро апартамент в Ню Йорк.

Не е случаен и фактът, че компании като IKEA са се заели сериозно с разработката на такива продукти, които ще най-вероятно ще се окажат в домовете ни в следващите години.

Ето какво са сътворили по темата в един мини апартамент в Австралия!

лускозен малък апартамент с повдижни стени_7

Луксозен и разгъваем апартамент от 42m²

Това малко жилище всъщност се намира в супер луксозна сграда в Мелбърн. Разполага със страхотни гледки, фитнес и лоби като от петзвезден хотел, но …. и с ограничената площ от 42 кв. м. Създателите му от Rothelowman го описват като:

„иновативен едностаен апартамент, който предлага невероятна гъвкавост и силата да се трансформира“.

Дизайнът му е вдъхновен от семплото излъчване и цветовите схеми на скандинавските апартаменти. А подвижни прегради, падащи легла и вградените мебели правят трансформацията му възможна.

От апартамент с една спалня в просторно място за живеене!

През деня жилището е с отворен план на разпределение и достатъчно свободно пространство за удобното използване на кухнята, масата за хранене и дневната зона. Вечерта кухненската маса се премества (и дори сгъва), леглото пада, а подвижната стена се плъзва в центъра на пространството, за да отдели спалнята. Може да се затвори дори с врата, използвана иначе като закачалка на стената (виж повече във видеото най-долу).

„Чрез включването на падащото легло и подвижната стена ние добавяме няколко метра използваема площ към апартамента и предлагаме на неговите обитатели гъвкавост на пространството“, казват от Rothelowman.

„Когато леглото е прибрано, а подвижната преграда плътно прилепена към стената, резултатът е 70% увеличение на жилищната площ“, изчисляват архитектите.

лускозен малък апартамент с повдижни стени_2лускозен малък апартамент с повдижни стени_3лускозен малък апартамент с повдижни стени_5лускозен малък апартамент с повдижни стени_4лускозен малък апартамент с повдижни стени_6

лускозен малък апартамент с повдижни стени_план

Снимки: Sanctuary on the River

Ако се прехласваш по трансформиращите се малки жилища, не пропускай: