vivre.bg

Победител в MasterChef създава кухнята на бъдещето

robo-chef

Повечетo победители от кулинарното телевизионно състезание MasterChef, чийто първи сезон вече тече и по българския ефир, използват наградния фонд, за да отворят собствен ресторант, правят кетъринг фирма или пишат готварски книга. Победителят от шоуто във Великобритания през 2011 г. Тим Андърсън обаче е имал по-различна идея.

Последните две години той е прекарал, участвайки в създаването на кухня-робот, чийто две „ръце“ могат да действат като истински професионален готвач.

anderson

В момента творението е само прототип и може да работи единствено с котлоните. Но разработчиците от Moley Robotics планират да пуснат на пазара модел, който да може да се свързва и с хладилника, фурната и дори съдомиялната.

От компанията са направили и кратко анимирано видео, за да покажат какво би могъл да прави робо-шефът. В него той реже зеленчуци, пържи в тигана и дори сръчно си подхвърля лъжица.

Кухнята е програмирана не само да работи като шеф Андерсън, но и използва някои характерни негови жестове и дори може да приготви крем супа от раци.

Финалният продукт от серията се очаква да бъде завършен през 2017 г.  В него ще са програмирани над 2000 рецепти за ястия.

Кухнята-робот МК1001 вече може да бъде резервирана срещу 100 долара през сайта moley.com. Посочената цена за различните модели достига 72 хил. долара.

Вижте и демонстрация на живо:

   Харесай Combo.bg във Facebook