vivre.bg

Покривът на панелен блок в Русе се превръща в зелено място

русе_зелен покрив

Плоските покриви на панелните блокове оказва са изключително подходящи и лесни за озеленяване. И в един русенски блок показват нагледно какво може да се случи с тях.

Зелена градина на покрива!

Идеята е осъществена в бл. 119 в квартал „Чародейка“.  Проектът на 20-те семейства съседи е бил подпомогнат от конкурса „Направи си сам“ на екологично сдружение „За Земята“.

русе_градина на панелния покрив

Старият панелен покрив става свежо място, от което всички имат полза!

Освен приятна гледка и прекрасно място за почивка през топлите дни, един такъв покрив носи и други ползи. Какви?

  • Намалява разходи: зеленото покритие намалява нагряването на плочите през лятото, което може да се отрази върху количествата енергия, изразходвана при използването на климатици през лятото. Надеждите в цифри са за 10% намаляване на разходите за климатизация и 2% – на разходите за електричество.
  • Предпазва конструкцията: озеленените покриви имат до три пъти по-дълъг живот от стандартните, тъй като предпазват сградните конструкции от ултравиолетови лъчи.

русе_градина на покрива

Как се изгражда зелен покрив?

Създаването на екстензивен зелен покрив следва няколко стъпки:

  • Върху съществуващия покрив се поставя битумна противокоренова хидроизолационна мембрана;
  • Полага се слой геотекстил;
  • Третият слой е почвеният. Върху него се засаждат треви, мъхове и билки, изискващи малка поддръжка. В повечето случаи поливане на растенията не се изисква.

Еко покривът е придобивка, за която се изисква повече ентусиазъм, отколкото значителни финансови средства. А и както казва организаторът на инициативата в блок 119 – Петя Михайлова: „След като живеем в епохата на заменянето на зелените площи с бетон, би било редно да предприемем обратното действие и да създадем зеленина от бетона“.

Източник: Vesti.bg

Виж още:

Градската „къща на дърветата“ е по-добра от всеки друг блок

Град върху покрива

Bosco Verticale: „Вертикалната гора“ от Милано