vivre.bg

Преди и след: Втори живот за тристайния апартамент

втори живот за тристайния апартамент - 1

Re-use (или повторна употреба) – това е името, което екипът на Global Architects избира за проекта си по обновяване на този тристаен апартамент в Хага, Холандия. Жилището се намира на последния етаж в жилищната сграда и разполага с достатъчно голяма площ за извършването на една тотална реконструкция. Задачата обаче не е била такава.

Желанието на собствениците е било да запазят първоначалното разпределение и функциите на помещенията. Същевременно са искали домът им да предлага по-ефективен и съвременен начин за използване на жилищното пространство.

преди и след втори живот за тристайния апартамент - 1
преди и след втори живот за тристайния апартамент - 2

Най-голямата промяна се случва в най-просторната стая – дневната. Тя заема повече от половината площ на апартамент и разполага с прозорци и в двата си срещуположни края. Дизайнерите решават да зонират пространството, но без да го разделят напълно. От двете стени в центъра на стаята те спускат тесни прегради от високи бели шкафове и така визуално отделят кухнята с трапезарията от хола.

От едната страна на преградата са вградени хладилникът и пералнята, другата страна остава за открити рафтове в хола.

втори живот за тристайния апартамент - 4 втори живот за тристайния апартамент - 6

Преградите се оказват много хитро решение – те са функционални и същевременно не прекъсват връзката между трапезарията и хола, пропускайки свободно естествената светлина от единия до другия край на помещението.

Дизайнерите запазват голяма част от старата мебелировка на дома. Реновират ги и ги поставят в чисто новата среда. Запазени и само освежени са също стените на тухлички в кухнята, както и бетонната стена около старата камина в хола. Всички ценни и винтидж елементи в дома контрастират страхотно върху чисто белите стени и под, облечен в светло дърво.

втори живот за тристайния апартамент - 11втори живот за тристайния апартамент - 1втори живот за тристайния апартамент - 2 втори живот за тристайния апартамент - 3втори живот за тристайния апартамент - 5втори живот за тристайния апартамент - 6втори живот за тристайния апартамент - 12 втори живот за тристайния апартамент - 7 втори живот за тристайния апартамент - 8 втори живот за тристайния апартамент - 9 втори живот за тристайния апартамент - 10втори живот за тристайния апартамент - план

Снимки: Globalarchitects.nl, Elledecor, Archdaily