vivre.bg

Pantone: Розово и синьо ще са цветовете на 2016!

Приготви се да ги виждаш в най-готините неща около теб!

розово и синьо цветът на 2016
В края на всяка година компанията Pantone избира един цвят, който отразява най-вярно настроението на света. Това е цветът, който ще налага тренда при модата, дизайна и домашния декор през следващата година.

И за 2016-а цветът е…

Всъщност, те са два: Rose Quartz и Serenity. Или бледо розово и бебешко синьо.

цветът на 2016

Такъв двоен избор се прави за първи път от Pantone Color Institute. Комбинацията от точно тези два нюанса се оказва многозначителна за сложния свят, в който живеем! Какво е обяснението:

„Розовото е лек, нежен тон, който внушава състрадание. А синьото се свързва с простора, точно както небето над нас, и носи чувство на облекчение и спокойствие дори в бурни времена.“

„Естественият баланс между топлото и нежно розово и по-хладното, спокойно синьо отразява чувството за ред и мир“.

спокойствиесиньобалансспокойствие розово и синьо

Pantone обвързват избора си и с кампанията за равенство между половете. Според тях цветовете днес се използват от човека като средство за изразяване на мнение. „Това поколение, което не иска да бъде вкарвано в роли и да бъде съдено, както и свободният обмен на дигитална информация отвори очите ни към различни подходи за използване на цветовете“, казва още от Pantone.

равенство

Изборът кой да бъде цветът на годината се прави и на базата на анкети сред дизайнери, търговци и производители, които са питани какви цветове планират да използват в продуктите си през следващите 12 месеца.

розово и синьо

За изтичаща вече година това беше цветът марсала. А новите два цвята вече могат да се видят в модните колекции за Пролет`16 на някои от най-големите модни марки.

bazaar