vivre.bg

Апартаментът в бившата фабрика пази чара на миналото

светъл апартамент в бивша фабрика_1 сводове

Едва пресякъл прага на апартамента, и вниманието на човек веднага е привлечено от красивите сводове на прозорците и голите тухлени стени, впечатляващо контрастиращи на чисто белия интериор.

Гледката се разкрива от центъра на модерния хол и моментално подсказва за по-различния характер, който този дом носи. Комбинирането на старинни, натоварени с белезите на времето елементи и съвременен подход към обзавеждането се оказва печеливша стратегия за архитект Josephine Hurley.

Задачата, пред която се изправя тя, не е невиждана, но пък е повече от интересна – да превърнеш стара постройка с индустриално минало в съвременно място за живеене.

В този случай става за най-високата част на бивша фабрика за чай от 1920 г., сега преобразена в светъл, модерен дом. Историята се развива в Сидни, Австралия.

светъл апартамент в бивша фабрика_6 пиано

Настоящите собственици на мястото разполагат с цели 300 кв. м площ, които, разбира се, ремонтът е променил из основи. Новият интериор залага всички удобства на сегашното време и вдъхва нужните за всеки дом функционалност и практичност.

Запазените оригинални елементи, като голите тухлички, успешно се свързват към иначе елегантния вид на апартамента. Останалото са дървеният под, светли мебели, сиви тонове и бели стени.

Обширното пространство е позволило на любимото пиано на собствениците да се разположи в самостоятелен кът, повдигнато върху ниска платформа, облечена в дърво. Паркетът е продължен и върху отсрещната стена, за да придаде чувство на домашен уют в иначе нарочно оставено голо пространство.

Горният етаж е зона, обосебена за гости. На практика – тя е цял един нов апартамент и има дори собствена кухня, подаваща се зад плъзгащи се сиви панели. Тук видната зидария липсва, но пък индустриалният елемент е прокарен чрез медните тръби, пълзящи по стените и завършващи в осветителни тела.

Повече – виж в снимките.  

светъл апартамент в бивша фабрика_8светъл апартамент в бивша фабрика_7светъл апартамент в бивша фабрика_2 светъл апартамент в бивша фабрика_3 светъл апартамент в бивша фабрика_4 тухлички светъл апартамент в бивша фабрика_5светъл апартамент в бивша фабрика_9 светъл апартамент в бивша фабрика_10 светъл апартамент в бивша фабрика_11 светъл апартамент в бивша фабрика_12 светъл апартамент в бивша фабрика_13 светъл апартамент в бивша фабрика_14 светъл апартамент в бивша фабрика_15 светъл апартамент в бивша фабрика_16 светъл апартамент в бивша фабрика_17 светъл апартамент в бивша фабрика_18 светъл апартамент в бивша фабрика_19светъл апартамент в бивша фабрика

Не пропускай също: