vivre.bg

„Тази къща“ предизвиква съседите си

онази къща австралия_

Проектирана е в отговор на големите къщи и имения в околността. Наречена е Онази къща и цели да покаже алтернатива. Собствениците й, а и архитектите, смятат, че съвременните хора разхищават. Че големите имоти са ненужни, защото предградията на развития град са неразумно раздути и придвижването става все по-трудно.

Визираното място е Мелбърн, Австралия, където имотите в околията се разпростират на наистина големи площи. Тази къща ползва два пъти по-малко земя, отколкото съседите от двете й страни. Изградена е от три позиционирани като пирамида елемента и залага на големите отвори и връзката с външната среда. Отпред е входът с малка градина и място за паркиране на колата. Отзад – вътрешният двор с басейн.

онази къща австралия_1

Конструкцията е изключително компактна. Двата ниски модула образуват първия етаж, пространството между тях отвежда като коридор към градината. Половината стени са заменени с огромни прозорци. И сякаш тук нищо не остава скрито и лично. Но това не е точно така. Подвижни прегради в дневната част, например, могат да препречат погледа към по-вътрешните части.

Освен това архитектите, оказва се, не са точно фенове на отворения план на жилищните пространства, а на концепцията да имаме възможност „да бъдем заедно сами“.  Така че тук зоните могат едновременно да бъдат отделени и да останат свързани в общите помещения.

Екологичната страна на нещата не е оставена настрана. Използвана е пасивна система за абсорбиране на слънчевата енергия. А в двора е интегриран и голям резервоар, до който се отвеждат дъждовните капки от покрива и се събира вода за поливане и тоалетна.

А интериорът? Съвсем очаквано той е изключително светъл. Заключен е между бялото, сивото и дървото и носи същото чувство на свобода и отворен поглед към света.

Виж повече в снимките!

онази къща австралия_2онази къща австралия_24 онази къща австралия_3онази къща австралия_10онази къща австралия_20онази къща австралия_19онази къща австралия_12онази къща австралия_11 онази къща австралия_4 онази къща австралия_5 онази къща австралия_6 онази къща австралия_7онази къща австралия_23 онази къща австралия_8 онази къща австралия_9    онази къща австралия_13онази къща австралия_22 онази къща австралия_14 онази къща австралия_25онази къща австралия_15 онази къща австралия_16 онази къща австралия_план 1 онази къща австралия_план 2 онази къща австралия_план 3 онази къща австралия_план 4

Източник: HomeDesigning.com, DesignBoom.com

 

Не пропускай: