vivre.bg

Тя е малка, преместваема къща и обещава лесен живот

преместваема къща - 7

Ако мислите, че по-простият, семпъл живот е ключът към щастието, най-вероятно ще харесате идеята за къщата POD-IDLADLA. Концепцията за нея е създадена от южноафриканската фирма Clara da Cruz Almeida в сътрудничество с местно дизайн студио Dokter+Misses.

Какво представлява тя?

POD е компактен дом, проектиран за двама души (плюс един случаен гост, който ще трябва да спи на разгъваемия диван). Къщата е соларна и е съставена от модули. Устройството й позволява да бъде разглобявана и сглобявана отново (на друго място).

С други думи: това e един компактен дом за свободолюбиви хора, който може да бъде местен навсякъде. Необходими са му около 20 кв. м свободна земя, защото площта на самия POD e точно 17.2 кв. м., останалите са за верандата.

Освен всичко – мини соларната къща има доста свеж и приятен дизайн. Според създателите й, тя е перфектното първо жилище за млади хора. Или пък вилата за бягство от града.

преместваема къща - 4

Защо прави живота по-лесен?

„По-простият начин на живот ще ви позволи да се концентрирате върху това, което наистина има значение: преживяването от самия живот“, убедени са архитектите на POD. Според тях, къщата е така конструирана и обзаведена, че може да бъде почистена за точно пет минути. Времето за готвене също няма да бъде разточително, защото всичко в кухнята се намира на една ръка разстояние.

преместваема къща - 6

Соларните панели са инсталирани на покрива, който е проектиран така, че да осигури максимално голяма площ. Външните стени са боядисани в бяло и зелено, за да отразяват слънчевите лъчи и да запазят вътрешността по-хладна. Отворите на пода (и, разбира се, прозорците) имат за цел да създадат естествена вентилация. Все пак къщата е проектирана за климата в Южна Африка.

преместваема къща - 5преместваема къща - 2

преместваема къща - 3

преместваема къща - 8

преместваема къща - 10преместваема къща -  13преместваема къща - 12преместваема къща - 11преместваема къща - 13     преместваема къща -  9