vivre.bg

Уникална къща в Испания изглежда като… дракон

къща дракон испания_1

Една къща в Испания е на път да се превърне в истинска сензация. И то съвсем не без причина. Уникалната форма на фасадата й наподобява дракон, който сякаш излиза от планината. Но ако си мислите, че това е най-впечатляващото, изчакайте да видите какво се случва във вътрешността!

Хълмовете имат очи и те гледат към морето

Къщата е кацната във високата част на един от склоновете в Салобреня, Испания. А местоположението й разкрива великолепни гледки към Средиземно море, на които сега младата двойка собственици могат да се любуват всеки ден.

Закупили нелесния за застрояване парцел с 42-градусов наклон, те са се обърнали към GilBartolome Architects, които е трябвало да дадат идеята за това как да изглежда постройката.

къща дракон испания_2

Вместо да изгради къщата по самия склон, изпълнението на проекта буквално е вкопал дома във възвишението. Амбициозната идея е трябвало да отговори на поставената от клиентите задача, а именно: „къщата да бъде интегрирана в невероятния пейзаж наоколо, като насочи фокуса на жилищното си пространство към морето“.

Формата на къщата и изумителният й метален покрив  създават „естетическо противопоставяне между естественото и изкуственото, между кожата на дракона, погледнато отдолу, и вълните на морето, гледайки отгоре“, обясняват архитектите.

Създаването на скулптурния покрив е коствало много часове труд. Цинковите плочи са правени изцяло на ръка от местни работници.

къща дракон испания_3

„Пещерното жилище“ няма нужда от климатици

Вкопан в склона, домът се радва на постоянна температура от 19.5 градуса. И то през цялата година, според архитектите. Така пространствата и в двете нива на къщата могат и да не бъдат допълнително отоплявани (или изстудявани).

Интериор за забавление

Разбира се, впечатляващата фасада е изисквала достoен интериор. Изчистената, бяла и дори футуристична обстановка е допълнена от малки тераси пред спалните и веранда с басейн на първия етаж. От всяка една от стаите се разкрива и величествената морска гледка.

И тъй като би било съвсем нередно този дом да остане само за очите на домакините си, отвореният му план позволява мястото да бъде превърнато в терен за партита, а в дневната му част спокойно да се настанят до 70 души.

Повече – в снимките!

къща дракон испания_4 къща дракон испания_5 къща дракон испания_6 къща дракон испания_6_1 къща дракон испания_7 къща дракон испания_8 къща дракон испания_9 SECCION TRANSVERSAL [Convertido].AI къща дракон испания_11 къща дракон испания_12