vivre.bg

10 урока от този много малък апартамент (24 кв. м)

идеи за малкия апартамент 1
„Винаги съм живял в малки апартаменти. Като студент по архитектура във Виена развих интерес към това как да извлека максимума от малкия интериор. Благодарение на опита ми, успях да се справя с моя 24 кв. м апартамент (състоящ се от стая с 15 кв. м, кухня и баня.“

За да помогне на всички останали, които са се изправили пред задачата да направят мултифункционален и приятен за живеене своя микро апартамент, Сам Бен Хамида споделя пред freshome 10 важни неща, които е научил, обзавеждайки дома си във Виена.

идеи за малкия апартамент 2

1. Измери и планирай

Ако трябва да живееш в наистина малко място, знаеш, че всеки квадратен метър е важен. За да си сигурен, че мебелите ще паснат точно на местата си, отдели време преди това и измери всичко – дължина, широчина и дори височина за по-високите модули (те ще са от важно значение при избора ти на останалата мебелировка).

идеи за малкия апартамент 3

2. Скицирай в 3D и мисли в 4D

С други думи: опитай се да си представиш как всяка една от мебелите ще изглежда на мястото, което си избрал за нея (триизмерния изглед). А под 4D дизайнерът има предвид „времето“. Тоест, помисли как ще използваш мебелите през деня. Отчети пред себе си от какво наистина имаш нужда в дома си и направи дизайна спрямо приоритети, които начертаеш. Когато си изясниш голямата картина, ще се заемеш и с детайлите.

идеи за малкия апартамент 4

3. Какво да скриеш и какво да покажеш

Необходимо е да измислиш как да скриеш всички кабели на електрическите уреди, които имаш у дома. А в днешни дни те не са малко. Колкото повече технологии и осветителни тела имаш, толкова по-голяма е нуждата да откриеш начин да прибереш кабелите, за да не кръстосват те помещението. Пространството ще изглежда много по-голямо, ако е подредено.

Постави апартамента си на „диета“. Още от деня, в който се нанасяш, действай избирателно. Задавай си винаги въпроса: дали наистина тази вещ ти трябва или не. Свикнали сме да прибираме и пазим през годините всякакви неща. Ако обаче не си открил хитър начин да ги съхраняваш в малкия си апартамент, отърви се от тях. Бъди сигурен, че в условията, в които живееш, празното пространство е далеч по-ценно от безкрайната претрупаност. В малкото жилище свободните пространства се ценят повече от мебелите.

идеи за малкия апартамент 10

4. Избери цветовете

Ако имаш любим цвят, ще ти е по-лесно. Ако се нанасяш в апартамент, който вече има подови настилки или прясно боядисани стени, можеш да съобразиш цветовете с тях. При всички положения, запитай се какво наистина ще отива на този апартамент и как да комбинираш всичко.

5. Мултифункционални мебели

В апартамент от 24 кв. м едно легло може да погуби голяма част от пространството, която искаш да използваш през деня. Така че, (освен, ако не сте студент, който спи повече през деня), спасението е мултифункционалната мебел. Добрият вариант е да спиш на разтегателен диван. Сега те са далеч по-удобни от преди. А и се разгъват по-лесно.

идеи за малкия апартамент 11

6. Подвижност

Микро апартаментът обикновено има само една стая, в която трябва да правиш всичко. Е, не е задължително това да бъде точно така. Можеш да разделиш визуално стаята на различни зони. В този апартамент, това са дневна и работна част. Разделени са с висока етажерка. През различните части от деня, използваш различни части от пространството, затова – етажерката-преграда е поставена на колела. Така, тя може да се мести, освобождавайки повече място на някоя от двете зони.

Бюрото, столът и масата…голяма част от мебелите също са на колела и са винаги готови да сменят лесно позиции според нуждите ти в момента.

идеи за малкия апартамент 5

7. Различните работни места

За студентите и хората, работещи у дома, дългите часове на едно място могат да бъдат много депресиращи. Особено в малката стая. Измъкни се от ситуацията, като си направиш различни удобни места за работа вкъщи. Така, ще можеш да сменяш позициите и осветлението.

идеи за малкия апартамент 6 идеи за малкия апартамент 7

8. Избягвай централното осветление

Да имаш една лампа по средата на тавана със сигурност е най-лесният начин да осветиш стаята. Но, това може да убие тотално атмосферата в нея. Опитай се буквално да „разпростреш“ светлината из стаята. Освен, че е по-красиво и забавно за окото, добавяйки различно осветление във всеки ъгъл, дава усещането, че всяко едно от кътче от стаята е интересно и важно. И най-вече – богатото и разнообразно осветление прави пространството да изглежда по-голямо.

идеи за малкия апартамент 8

9. Готов да подслониш приятел

Няма проблем. Можеш да имаш допълнително легло, което се появява от нищото. Разтегателните табуретки и кресла са страхотното решение. Това, че живееш в много малък апартамент, не означава, че не можеш да бъдеш гостоприемен.

идеи за малкия апартамент 9

10. Home, sweet home…

Колкото повече живееш в него, толкова повече се привързваш към него. Направи го любимото си местенце. Добави му характер, направи го различно и остави дизайнерът в теб да се развихри.

   Стани ни приятел 🙂 Combo.bg във Facebook

Този материал ти е бил интересен? Виж още: Микро апартамент в Ню Йорк с една магическа стена