vivre.bg

Домът през 2016 г.: Кои са тенденциите?

пентхаус

След като направихме равносметката за 2015-а най-добрите апартаменти на годината!), съвсем редно е да погледнем и към прогнозата за топ тенденциите на 2016-а.

Вярваме, че човек трябва да обзаведе и декорира дома си така, както на него му харесва. Или пък да се довери на дизайнер. Какъвто и да е случаят, винаги е забавно да надникнеш в тенденциите за годината.

И, да! Знаем, че не боядисваш стените всяка година, нито сменяш често всичките си мебели. Но винаги има начин да внесеш нещо ново у дома – малки промени, нови декорации, свежи попълнения…

Тенденциите на 2016! Ако трябва да ги обобщим накратко – те искат да изчистят дома ти от ненужното, да го направят по-уютен и да го персонализират. Цветове и смесване на различни материи! Да видим:

# Модерните метали

метали

Нещо, което остава и през тази година. Металите – злато, месинг или хром, имат способността мигновено да дадат бляскаво докосване на всяка среда. Разликата в използването им сега се крие в смелия начин на комбинирането им.

И понеже за някои лъскавото златно може да изглежда евтино, тази година с матовия си чар ще блестят черните метали! Същевременно тези с розови отенъци ще започнат да отшумяват.

# Покани цветовете!

цветове

Всички харесваме изчистените, светли интериори, превзети изцяло от бели тонове. Със сигурност ще продължим да ги виждаме и през тази година. Но затова пък тенденциите носят и някои перфектни цветове, които да ги допълнят и да им влеят живот. Вече знаете, че нежно розово и бебешко синьо бяха обявени за топ цветовете на 2016 г., нали?!

Различни издания и дизайнери обаче залагат и на други много по-силни и дори драматични нюанси. А именно, червено и наситено синьо (кобалтово, морско или кралско).

Цветовете ще се появяват в интериорите като акценти: в части от стените, единични мебели или в декорациите.

# Видяно в природата

флорални мотиви

Модата „обратно към природата“ продължава да важи. Но сега не става въпрос само за използване на дърво, рециклирани материи и много растения и дори „живи“ стени.

Пригответе се за нещо друго, което да предизвика погледа и да напомни за онези форми и цветове от градината навън. Флоралните мотиви!

Без да имат амбицията да доминират, те ще се появяват като малки акценти в различните стаи.

# Геометричните шарки

геоемтрични шарки

Не всички от нас могат да се причислят към почитателите на малките цветчета. Затова е важно да се каже, че геометричните шарки ще продължат да разнообразяват домовете ни с лудите си триъгълници, квадрати и най-различни фигури…

Върху килимите, възглавници или като гръб на кухнята.

# Изчистване

тенденции

2016-а ще се опита да наложи неща, които не само изглеждат добре, но са и функционални, като изчисти домовете ни от ненужното. Или казано другояче: заложи на минимализма в подхода и максимата „по-малкото е по-добре“.

Неизбежно е продуктите с повече функции и изчистен дизайн да се налагат все повече и повече, помагайки ни да живеем по-просто и удобно във все по-малките ни домове.

# Завръщане

винтидж и класически изчистен интериор

Освен продължаване на мултифункционалния и изчистен дизайн, тази година ще премине и под знака на нещо друго. Завръщането към класическия вид и традиционното. То носи малко носталгия, която да ни накара да вярваме, че всичко ще бъде наред. Затова и смесването на ново и старо за постигане на дори еклектичен вид ще бъде често срещано и през 2016-а.

Нещата с история или такива, които ни напомнят за нещо близко или любимо ще имат място в съвременния дом.

# Уют и персоналност

синьо инетиор

Смесване на материи, богати текстури и приятни на допир тъкани. Всичко опира до внасяне на допълнителен комфорт и уют у дома.

А необходимостта от показване на личния стил и персоналност ще насочи вниманието към ръчно правени или обновени стари декорации и малки мебели с уникален вид.

Тенденциите на 2016! Ползвай ги отделно, а някои – комбинирай!

цветове и материи тенденции 2016

Във или извън тенденциите, сигурни сме, че 2016 г. ще предложи много вдъхновения, за да направим домовете си по-приятни и красиви места.

Ако търсите още идеи за декориране на дома, не пропускайте да видите:

 

*източници: freshome, wsj, interiorzine, mariakillam, amara, architecturaldigest