vivre.bg

21 хитри начина за почистване в дома

трика за почистване

Събрали сте цяла армия препарати за почистване на дома и пак не успявате да се справите? Често решението се крие в най-простите неща. Предлагаме ви 22 хитри начина за почистване (и не само) на различни неща у дома. Някои от тях сигурно сте чували, други ще ви изненадат.

Без химия. С минимални усилия. Готови?

1. Сребърните бижута със сода

pinimg

Вземете дълбок съд и го покрийте с фолио. Налейте гореща вода и добавете еднакви количества сол и сода за хляб. Потопете сребърните предмети в разтвора и оставете 30 минути. Изплакнете, подсушете с мека кърпа и всички тъмни петна по бижутата ще изчезнат.

2. Както и сребърните прибори

прибори

Направете нещо като паста от сода и вода в количество 3:1 и забършете с нея приборите.

3. Матракът с вода и водка

матрак

Смесете водка и вода в съотношение 1:3 и ги сипете в шише с пулверизатор. Напръскайте матрака. Алкохолът ще дезинфекцира и унищожи повечето бактерии. Разбира се, ще трябва да изчакате известно време, докато течността изветрее. За по-добър аромат към сместа можете да добавите някакво етерично масло.

4. Микровълновата печка със сок от лимон и вода
микровълнова печка
Нарежете няколко лимона и ги изстискайте в стъклена купа с вода. Сложете я в микровълновата. Когато заври, оставете около една минута. След това ще почистите замърсяването по стените много лесно.
Може да замените сока от лимон с оцет.

5. Тебешир срещу мазни следи

тебешир

Имате мазни отпечатъци по стените? Разтъркайте с бял тебешир, изчакайте няколко минути и избършете с влажна кърпа. Методът работи и върху дрехи: стрийте каквото количество тебешир ви е необходим, поставете върху петното. Оставете така около час и след това само го издухайте.

6. Обувките изсъхват по-бързо с вестници

мокри обувки

Обувките ви са мокри, а искате да ги ползвате скоро. Няма проблем! Натъпчете ги със смачкани вестници. Можете да използвате и пакетчетата с обикновен ориз или гранули от котешка тоалетна. Да, последното е малко странно, но също абсорбира влагата.

7. Домашният любимец се скубе? Запретнете гумените ръкавици!

козина по дивана козина по килима

Вземете гумени ръкавици, които ползвате в домакинството. Намокрете ги и прокарайте ръка по повърхността на килима или диваните. Всички косми ще залепнат по ръкавиците. Друг начин за почистване на килими е с приспособлението за почистване на прозорци с гумена лента.

8. Изчистете по-лесно загорелия тиган с вряща вода с оцет
загорял тиган
Изсипете в тигана малко вода, колкото да покрие дъното му. Добавете чаша бял оцет. Кипнете го на тих огън. Свалете от котлона и добавете 2 супени лъжици сода за хляб. След това загорелите остатъци ще се почистят лесно.

9. Душът заблестява за една нощ с торбичка оцет
душ
Напълнете найлонова торбичка с бял оцет. Потопете вътре главата на душа и завържете торбичката с гумен ластик. Оставете за един час или за една нощ. Плаката отвътре ще изчезна и всички отвори ще блеснат отново.

10. Ваната с лимон или грейпфрут

лимон или грейпфрут

Лимонът и грейпфрутът са идеалните плодове за почистване на повърхности. Поръсете върху отрязания лимон малко сол и забършете мивката или ваната. Кристално чист резултат!

11. Вази и съдове с тънко гърло с веро, алкохол и ориз

съдове с тънко гърло

Напълнете съда с гореща вода до половината, добавете малко веро + 2 супени лъжици спирт и ориз в зависимост от съда. Разклатете. Изчакайте известно време и отново разклатете. Изплакнете с топла вода.

12. Щорите с чорап
щори
Ще са ви необходими чорап, вода и оцет. Поставете ръка в чорапа, натопете в смесените 1:1 вода и оцет и прокарайте пръсти през щорите. След това избършете.

13. Оцет с вода + кърпа + ютия VS петната по килима
петна по килима
Пригответе си разтвор от 1 част оцет и 2 части вода. Намокрете петното и го покрийте с влажна кърпа. Минете отгоре с гореща ютия, докато течността се изпари. Повторете, ако е необходимо.

14. Кранчетата с лимон
лимон смесители
За да премахнете котления камък от повърхността на хромирани смесители, ги разтрийте с резен лимон. След 5 минути изплакнете с вода.

15. Почистете кафемелачката с ориз
кафемелачка
За да почистите кафемелачката е достатъчно да смелите в нея няколко зрънца ориз заедно с 1 супена лъжица сода бикарбонат. Същият метод работи и срещу замърсявания и миризми от подправки в мелничката.

16. Лимон в пластмасовите кутии
пластмасови кутии
Почистете замърсените места с лимонов сок. Оставете да изсъхне и изплакнете. Така ще се отървете от мръсните следи и миризмите, които пластмасата е попила.

17. Светнете фурната с амоняк
фурната
В малък съд изсипете не голямо количество амоняк и я оставете за една нощ във фурната. На следващия ден избършете стените на печката с влажна кърпа. Мръсотията се отмива лесно. Единственият отрицателен ефект е миризмата. Така че: работете на отворени прозорци и носете гумени ръкавици.

18. Счупените стъкла с филия хляб
хляб
Счупена чаша? Съберете и най-малките парченца като притиснете филия хляб върху мястото.

19. Екранът на телевизора с филтри за кафе
филтри
Използвайте филтри за кафемашина, за да почистите телевизора, компютъра или всякакви други екрани.

20. Вестник срещу миризми в хладилника
миризма в хладилника
Използвайте вестник, който да абсорбира миризмите в хладилника.

21. Дървената дъска за рязане с лимон и сол
лимон
Разрежете лимона и минете повърхността на дървената дъска с него. След това поръсете сол и отново минете с лимона. Измийте с вода.

 

Източници: adme.ru, lifehack.org