vivre.bg

Absolut превръща товарни контейнери в креативна зона в София

creative_space

Ако искаш да разбереш какво значи пластмасов риболов. Или да научиш кои са важните съставки на коктейлите директно от най-добрия барман на най-добрия бар в света. Да чуеш какво има да казва кметът на нощния живот в Амстердам. Да видиш българското творение Halfbike и да се запознаеш с нещата на Snask, наричани Дисниленд в графичния дизайн. Имаш точно седем дни, за да го направиш!

От 3 юни Absolut паркира пред столичния х-л „Родина“ рециклирани транспортни контейнери, които през следващите седем дни ще се превърнат в зона за креативни идеи и вдъхновения.

Фестивалът е наречен Absolut Creative Space и ще се проведе за първи път в България. Мащабната му инсталация пристига от Швеция и то заедно с 3D принтер и всякакви инструменти, необходими за различните събития, работилници и партита. Да, партита!

Акцент на феста е креативността, насочена в устойчиво развитие. А фактът, че в нея са забъркани интересни хора от цял свят, ти гарантира възможността във всеки от седемте дни да трупаш впечатления по теми като дизайн на бъдещето, дигитален лайфстайл, опазване на природата и културата на нощния живот .

Ето част от участниците:

Snask

Шведското студио за дизайн, музика и филми SNASK може да бъде оприличено на Дисниленд за графични дизайнери. От дизайн, до видео, стоп-моушън и нова философия за работата и креативността, SNASK са си изградили техен собствен голям свят с една цел – нов креативен ред. Те са базирани в Стокхолм и обичат да се забавляват по най-заразителния начин: с всеки техен проект или лекция, парти машините успяват да насочат индустрията в нова и нетипична посока. На шведски SNASK означава едновременно сладко, клюка и мръсотия. Студиото е създадено от Фредрик Ост и Магнус Берг през 2007 г. и от тогава към него се присъединяват още артисти, които намират креативния хоризонт за прекалено конвенционален. Но провокативният им имидж и логото в розов неон не са това, което ги прави новите дизайн месии. Техният демократичен модел (тъй като в SNASK няма йерархия) и сериозна работна етика са ги превърнали в рок звездите на дизайн света в момента.

Plastic_Whale

Plastic Whale е първата професионална фирма за пластмасов риболов в света. Социална инициатива от Холандия има една мисия: да спаси водните басейни по света от пластмасови отпадъци. Днес, Plastic Whale има шест дизайнерски лодки, направени от пластмаса, събирана от амстердамските канали. Тяхната цел е да затворят врати, като изловят цялата пластмаса, която плава из света.

Mirik_Milan_Amsterdam

Mirik Milan е кметът на нощния живот, засега поне в Амстердам. Мирик Милан e избран от хората за хората с една мисия: да направи нощния живот забавен, доходен и устойчив. Нощния Кмет е неправителствена организация, създадена, за да ни покаже защо излизането нощем е важно за развитието на креативността в града ни. Нощният кмет е посланика на нощния живот, към който се обръщат кметства, медии, креативни индустрии и институции в търсене на съвети и решения за устойчивото разрастване на нощта. Мирик Милан смята, че „Икономическият аспект на нощния живот води до по-високо качество на живот и повече иновативност във всеки град“. Богатият нощен живот на един град е ясен индикатор за качеството на живот и бизнес климата в него. Креативната индустрия винаги е била основна част в растежа на градската икономика. А устойчивият и добре развит нощен живот е един от сигурните начини за привличане на повече национални и интернационални креативни бизнеси, студенти и туристи.

Halfbike

Halfbike e най-необичаният и абсолютно уникален велосипед, който имате шанса да изпробвате по време на фестивала. Tой събужда естествените инстинкти за движение и рефлекси по съвсем нов начин. Според създателите му от Колелиния, активното спортуване на открито, комбинирано с приятното предизвикателство да се усвои правилната стойка и баланс, носи истинско щастие и забавление.

Marina_Dragomirova_Craft

Марина Драгомирова е родом от Пловдив и завършва графичен и интриорен дизайн в НБУ, след което заминава за Лондон за магистратура Продуктов дизайн в престижната Кралска Академия (Royal College of Art, 2011). По време на обучението си прави стаж в дизайн отдела на Alexander McQueen. В края на 2012 г. основава своето студио в Лондон. Нейната работа е повлияна от националните български традиции, особено в стола Fuchila, където се използват тъкачески техники на стан. Марина работи със стъкло, керамика, осветителни тела, бижута и често разходките й из антикварните магазини и битпазарите водят до преизползването на чаши и абажури в нови такива.
Пълната програма и повече информация виж на absolutcreativespace.bg и https://www.facebook.com/AbsolutVodkaBulgaria/