vivre.bg

IKEA разработва плъзгащи се стени като решение за малките домове

плъзгащи се стени IKEA - 3
IKEA разработва преместваеми стени и плъзгащи се контакти за малки апартаменти.

От шведския мебелен гигант IKEA се готвят да покорят тотално клиентите, живеещи в малки апартаменти. Компанията разработва плъзгащи се преградни стени, които да решават проблеми с оползотворяването на ограничените жилищни площи.

Идеята за трансформиращите се малки жилища вече е популярна сред архитектите и дизайнерите. Сега IKEA ще се опита да я предложи на масите.

Виж: Микро апартамент в Ню Йорк с една магическа стена

Движещите се стени могат да променят като с магическа пръчка малките пространства, да пренаредят апартамента, да разкриват или скриват различните негови части, да осигуряват нужното уединение или да направят мястото максимално просторно в зависимост от желанието на домакина.

Според Wall Street Journal през последните две години шведската компания прави собствен експеримент, за да се запознае с навиците на хората, живеещи в малки домове. За целта от производителя са реновирали един апартамент от 1980 г. в Малмьо. Обзавели са го и при разпределението на помещенията са използвали преместваеми преградни стени, както и подвижни контакти, които също се част от мащабната разработка на марката. В апартамента са били канени да живеят за по две седмици различни семейства.

Баща, изпробвал заедно с тримата си синове този „лабораторен-дом“, разказва пред изданието, че апартаментът му се е сторил „значително по-голям“ от неговия собствен, който всъщност е с 20 кв. м по-голям.

плъзгащи се стени IKEA - 1 плъзгащи се стени IKEA - 2

Директорът на отдела за проучванията на компанията Майкък Идхолм е обяснил, че плъзгащите се стени могат да получат и по-широко приложение, като, например, бъдат включени в кухните IKEA.

Преди това обаче трябва да се решат техническите и логистични предизвикателства, свързани с един такъв продукт. Затова и преградните стени едва ли ще се появят скоро в каталозите на марката. Според прогнозата на Идхолм работата върху тях ще продължи поне три години.

микро апартамент в Ню Йорк 15
Микро апартамент с една магическа стена в Ню Йорк. Дизайн: MKCA

Разработката за трансформиращите се жилища обаче дава важна възможност на IKEA да остане адекватна на ситуацията в един постоянно увеличаващ населението си свят, където домовете на хората стават все по-малки.

В Швеция, например, средно големината на един двустаен апартамент, построен през тази година, е около 53 кв. м., при 62 кв. м през 2001 г.

Вижте още:

Как ще изглежда кухнята през 2025 г. (според IKEA)